Ισχυρότερη η ανοσία με κοκτέιλ εμβολίων – Τι αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα για τον συνδυασμό ΑstraZeneca και Pfizer

Ισχυρότερη ανοσία με κοκτέιλ εμβολίων

Νέα, ελπιδοφόρα δεδομένα στην μάχη κατά του κορονοϊού φέρνει επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμη ισχυρότερη ανοσία εάν χρησιμοποιηθεί κοκτέιλ εμβολίων.

Ισχυρότερη ανοσία με κοκτέιλ εμβολίων AstraZeneca και Pfizer

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα γερμανικής μελέτης ο συνδυασμός των εμβολίων AstraZeneca (πρώτη δόση) και Pfizer-BioNTech (δεύτερη δόση), μνπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, σε σύγκριση με τον εμβολιασμό με ένα μόνο σκεύασμα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ, στη Δυτική Γερμανία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα τα οποία έλαβαν πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, έδειξαν ισχυρότερη ανοσοαπόκριση από αυτήν που εμφάνισαν όσοι είχαν λάβει δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Στη Γερμανία, μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ιανουάριο, το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 χορηγήθηκε σε όλους τους ενήλικες. Λόγω ορισμένων περιστατικών θρομβώσεων, ωστόσο, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) τον Απρίλιο συνέστησε τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτό σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι που είχαν λάβει στην πρώτη δόση εμβολιασμού το σκεύασμα της AstraZeneca, έπρεπε να λάβουν Pfizer-BioNTech ή Moderna κατά τη δεύτερη δόση.

Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

Τα ευρήματα πάντως του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως επιστημονικά, όπως τόνισε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Πριν οι ερευνητές δημοσιεύσουν επίσημα τα ευρήματά τους, θα εξετάσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η ηλικία και το φύλο των ασθενών, για παράδειγμα, και επίσης θα εστιάσουν στο κατά πόσο κάποιοι συνδυασμοί εμβολίων μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πιο σοβαρές παρενέργειες.

Παρόλο ωστόσο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρης αξιολόγηση δεδομένων, η ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη δήλωσε την έκπληξή της για τα σαφή αποτελέσματα που προκύπτουν μέχρι τώρα. «Γι ‘αυτό θέλαμε να μοιραστούμε τα αποτελέσματά μας τώρα και να μην περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστημονικής αξιολόγησης», ανέφερε η καθηγήτρια Μαρτίνα Σέστερ.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca και δεύτερη με Pfizer. Οι ερευνητές συνέκριναν τη ισχύ της ανοσολογικής απόκρισης των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. «Δεν εξετάσαμε απλώς τον αριθμό των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες, αλλά και πόσο αποτελεσματικά ήταν τα λεγόμενα αντισώματα εξουδετέρωσης», εξήγησε η κ. Σέστερ. «Αυτό μας περιγράφει πόσο καλά τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα μας» εξήγησε.

Ο συνδυασμός δημιούργησε 10 φορές υψηλότερα αντισώματα

Όσον αφορά την ανάπτυξη αντισωμάτων, ο διπλός εμβολιασμός με Pfizer-BioNTech καθώς και ο συνδυασμός AstraZeneca-Pfizer ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός από τον διπλό εμβολιασμό με AstraZeneca. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν έναν από τους δύο πρώτους συνδυασμούς δόσεων, παρήγαγαν περίπου 10 φορές περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με όσους έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca.

Αυξημένη ανοσία δείχνει και δεύτερη, ισπανική έρευνα

Σε ανάλογο συμπεράσμα κατέληξε και έρευνα της ισπανικής CombivacS, που διεξήχθη με 663 συμμετέχοντες στο Carlos III Health Institute στη Μαδρίτη Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Όπως και τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, δεν είναι ακόμη οριστικά – η δημοσίευση στο Nature είναι μια επισκόπηση για το τι έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι ερευνητές στην Ισπανία και όχι ένα πλήρες άρθρο με αξιολόγηση.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έλαβαν δεύτερη δόση από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca. Το τελευταίο τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχε λάβει δεύτερη δόση εμβολίου, τη στιγμή που κοινοποιήθηκαν τα αρχικά αποτελέσματα.

Η Μαγδαλένα Καμπίν, ερευνήτρια της μελέτης της CombivacS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Vall d’Hebron της Βαρκελώνης, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν συνδυασμό εμβολίων, άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση, και αυτά τα αντισώματα κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να απενεργοποιήσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές.

«Φαίνεται ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ενίσχυσε σημαντικά τις αποκρίσεις αντισωμάτων έπειτα από μια δόση AstraZeneca», δήλωσε ο ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McMaster, στο Χάμιλτον του Καναδά, Ζου Σινγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πρόσθεσε, δε, ότι η ενίσχυση φαίνεται να είναι ακόμη πιο έντονη σε άτομα που είχαν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca.

Υπό εξέταση ο συνδυασμός εμβολίων στην Βρετανία

Όπως τονίζει η DW, αν και μιλάμε για προκαταρκτικά αποτελέσματα επί του παρόντος, ο συνδυασμός AstraZeneca και BioNTech-Pfizer φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος ως προς την ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.

Τα δύο εμβόλια αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές τεχνικές (αδενοϊός – mRNA). Οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη αρκετές πληροφορίες ως προς το γιατί ο συνδυασμός αυτών των δύο εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανοσοαπόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν κατά πόσο η δεύτερη δόση εμβολιασμού με διαφορετικό σκεύασμα σε σύγκριση με την πρώτη, θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο Guardian σε δημοσίευμά του την Κυριακή.

Υπό εξέταση και η τρίτη δόση

Κατά το ίδιο μέσο, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να χορηγηθεί ένας διαφορετικός τύπος «αναμνηστικού» εμβολίου -δηλαδή τρίτης δόσης- το φθινόπωρο, στον απόηχο των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων δοκιμών, που αφήνουν υποσχέσεις για ενισχυμένη ανοσοαπόκριση με συνδυασμό σκευασμάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εγκριθεί τέσσερα διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Επί του παρόντος χορηγούνται στους πολίτες δύο δόσεις του ίδιου σκευάσματος, ωστόσο ερευνητές εξετάζουν εάν η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης διαφορετικού εμβολίου θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα, εξετάζεται να χορηγηθεί μια τρίτη «αναμνηστική» δόση, ενδεχομένως το φθινόπωρο, εν μέρει για την προστασία από τις μεταλλάξεις. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια πιθανότητα που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτή η τρίτη δόση να είναι με διαφορετικού τύπου σκεύασμα, σε σύγκριση με τις πρώτες δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή