Ισραηλινό λέιζερ καταρρίπτει drones. Οι πρώτες δοκιμές καινοτόμου οπλικού συστήματος, ικανού να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες και όλμους.

ισραηλινό λέϊζερ

Πρωτοποριακό αμυντικό σύστημα αναχαίτισης ιπτάμενων απειλών, από ρουκέτες και όλμους μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones, δοκιμάζει με επιτυχία το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ.

Παρότι η τεχνολογία για συστήματα εντοπισμού εχθρικών drones γνωρίζει ακμή, μόνο το Ισραήλ έχει πετύχει μέχρι στιγμής να παρουσιάσει αξιόπιστο σύστημα κατάρριψης σμήνους μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύστημα αναχαίτισης drones

Το μικρό μέγεθος, η μικρή ταχύτητα πτήσης των drones και η ικανότητά τους να αλλάζουν απότομα πορεία καθιστά ανίσχυρα τα συμβατικά αντιαεροπορικά μέσα, με πολλά κράτη να στρέφονται προς τα ηλεκτρονικά αντίμετρα, που εξουδετερώνουν το λογισμικό του ιπτάμενου συστήματος.

Τέτοια αντίμετρα δεν θεωρούνται, όμως, ακόμη αρκετά αξιόπιστα. Σε πρόσφατη δοκιμή σε αεροπορική βάση της Φλόριντα, το Πεντάγωνο παρουσίασε σύστημα αναχαίτισης drones βασισμένο σε μη εκρηκτικά αντίμετρα. Μικρά ελικόπτερα drones αναχαιτίζουν την απειλή, εκτοξεύοντας δίχτυα στο ουραίο τμήμα του και διακόπτοντας την πτήση του.

Οι πρώτες δοκιμές του συστήματος λέιζερ

Στο Ισραήλ, όμως, οι πρώτες δοκιμές του συστήματος λέιζερ πέτυχαν την κατάρριψη σμήνους drones αλλά και μικρού επιβατικού αεροσκάφους Τσέσνα – πολλά από αυτά σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου πάνω από τη Μεσόγειο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Times of Israel.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, ταξίαρχο Γιανίβ Ροτέμ, πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο του συστήματος, που μεταφέρεται από αεροσκάφος, θα είναι έτοιμο εντός του 2024.

Το σύστημα εντοπισμού των στόχων λειτουργεί ήδη χάρη σε κινητή μονάδα επίγειου λέιζερ, ικανού να καταρρίπτει ρουκέτες, όλμους, μικρά κατασκοπευτικά drones, καθώς και τα μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Το καινοτόμο ισραηλινό σύστημα, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, απειλώντας την όψιμη πρωτοκαθεδρία που απέκτησαν τα drones σε πρόσφατες συρράξεις, όπως στην Υεμένη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

To Ισραήλ ανησυχεί για τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στήριξη που προσφέρει το Ιράν στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Παρότι η Χεζμπολάχ έχει αποφύγει την όξυνση στο σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, αρνούμενη να αξιοποιήσει τα ισχυρά οπλικά συστήματα που διαθέτει χάρη στο Ιράν, το Ισραήλ εκτιμά ότι η σιιτική οργάνωση έχει την ικανότητα να εξαπολύσει επιθέσεις με drones εναντίον ισραηλινών οικισμών στη μεθόριο, αλλά και να χρησιμοποιήσει την καινοτόμο αυτή αεροπορία εναντίον ενδεχόμενης νέας στρατιωτικής επέμβασης της Τσαχάλ στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, από τη μεριά του, απέδειξε τη χρησιμότητα των drones στο πεδίο της μάχης. Οι ελλιπώς εξοπλισμένοι αντάρτες Χούτι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, έχουν καταφέρει να τρομοκρατήσουν τη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιώντας επιτυχημένες βομβιστικές επιδρομές με drones εναντίον διυλιστηρίων στα δυτικά του βασιλείου των Σαούντ.

Ο «Σιδερένιος Θόλος»

«Θα ολοκληρώσουμε τις δοκιμές μέχρι το τέλος του χρόνου και αφού βεβαιωθούμε ότι είναι λειτουργικό, θα έχουμε το λέιζερ στην περιοχή της Γάζας μέσα σε τρία χρόνια», είπε ο ταξίαρχος Ροτέμ μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους.

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι σημαντικό όφελος του λέιζερ αναχαίτισης είναι το χαμηλό κόστος. Κάθε πύραυλος αναχαίτισης του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», που καλύπτει το Ισραήλ, κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, ενώ κάθε βολή του ραντάρ έχει αμελητέο κόστος.

Οσο υπάρχει μάλιστα αξιόπιστη πηγή ενέργειας κοντά στο λέιζερ, το σύστημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει έλλειψη πυρομαχικών. Σημαντικό μειονέκτημα του πειραματικού συστήματος είναι ότι δεν λειτουργεί καλά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, όπως με πυκνή συννεφιά ή κακοκαιρία.

Το προσαρμοσμένο σε αεροσκάφος λέιζερ, όμως, θα δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό, μεταφέροντας το σύστημα πάνω από τα σύννεφα.

Το επίγειο αμυντικό σύστημα, συμπαραγωγή του υπουργείου Αμυνας με την εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Rafael, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον «Σιδερένιο Θόλο», ούτε και τις άλλες υποδομές αεράμυνας του Ισραήλ.

Ποιος είναι ο σκοπός του επίγειου αμυντικού συστήματος 

Σκοπός του είναι να ενισχύσει τα υπάρχοντα συστήματα, έχοντας ως κύρια αποστολή την καταστροφή μικρότερων στόχων, αφήνοντας τους μεγαλύτερους από αυτούς στους πυραύλους του «Θόλου».

Στις δοκιμές του αερομεταφερόμενου λέιζερ, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το πρωτοποριακό οπλικό σύστημα τοποθετήθηκε σε εκπαιδευτικό αεροσκάφος της αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε για να εντοπίσει και να καταρρίψει περίπου δέκα drones.

Το λέιζερ αξιοποίησε αυτόνομο σύστημα εντοπισμού και εγκλωβισμού στόχων, το οποίο δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση. «Αναχαιτίσαμε επιτυχώς πολλά τέτοια αεροσκάφη, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Η τεχνολογική αυτή καινοτομία είναι κρίσιμη για τη δημιουργία του αερομεταφερόμενου λέιζερ. Α

υτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πέτυχε κάτι τέτοιο και νομίζω ότι είμαστε από τους λίγους στον κόσμο που το έχουν πετύχει», είπε ο Ροτέμ. Το αερομεταφερόμενο λέιζερ θα είναι σύντομα ικανό να καταρρίπτει στόχους σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Σε αρχικό στάδιο

Ο Ισραηλινός ταξίαρχος προειδοποίησε όμως ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία αφορούν τις αρχικές δοκιμές του συστήματος.

«Παρότι η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα στα χέρια μας», είπε. Το λέιζερ αξιοποιεί προηγμένο σύστημα οπτικής στόχευσης, ικανό να ακολουθεί τον στόχο και να προβλέπει την πορεία του με μεγάλη ακρίβεια.

Σε βίντεο, που δημοσιοποίησε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, το λέιζερ φαίνεται να έχει εγκλωβίσει τον στόχο του και να ανοίγει τρύπα στην άτρακτο μικρού αεροσκάφους Τσέσνα, χωρίς χειριστές, το οποίο καταλήγει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα στα νερά της Μεσογείου.

Πηγή : ΑSSOCIATED PRESS

Καμία δημοσίευση για προβολή