Ήτανε στραβό το κλίμα, ήρθε και η … «στραβή» για το Μάτι – Βαριά λαβωμένη η κυβέρνηση από το πόρισμα των εισαγγελέων

Άλλη μια «στραβή» για την κυβέρνηση (κατά την προσφιλή φράση της Ρένας Δούρου) ήρθε με το εισαγγελικό πόρισμα, που έφερε στο προσκήνιο και πάλι την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Έτσι ο πρωθυπουργός βλέπει το πολιτικό κλίμα να έχει επιβαρυνθεί γι’ αυτόν και την κυβέρνηση και να μην βγαίνουν οι εκλογικοί σχεδιασμοί του.

Το εισαγγελικό πόρισμα για στο Μάτι έχει πολλαπλά αρνητικό αντίκτυπο για το Μέγαρο Μαξίμου, γιατί αναδεικνύει την τραγική ανικανότητα του κυβερνητικού συστήματος και επικαιροποιεί όλες τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής, τις ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τις μεγάλες επικοινωνιακές αστοχίες εκείνης της περιόδου.

Πέραν τούτου  επισημαίνει τις – και ποινικά ελεγχόμενες – ευθύνες της κ. Ρένας Δούρου στην τραγωδία αυτή, η οποία ως υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, θα είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου η σημαιοφόρος του κυβερνώντος κόμματος – οδηγώντας έτσι, με βεβαιότητα, το ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια.

Αυτή η «στραβή» για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι η μόνη τις τελευταίες ημέρες. Η ιστορία με τις  «γέφυρες» που επιχειρεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της Κεντροαριστεράς κατέληξε σε φιάσκο, καθώς το μόνο που κατάφερε ήταν να περιμαζέψει στην αυλή της Κουμουνδούρου κάποια ρετάλια της πολιτικής και μερικούς περιθωριακούς επαγγελματίες στο «παραγοντιλίκι» – γεγονός που είχε και αρνητικές συνέπειες στην «αριστερή συνείδηση» του κόμματος.

Στο πεδίο της οικονομίας τα τελευταία μαντάτα είναι επίσης κατώτερα των προσδοκιών του Μαξίμου. Οι πανηγυρισμοί για την «επιτυχή» έξοδο στις αγορές με το ακριβότερο επιτόκιο της Ευρώπης, ακυρώθηκε την ίδια στιγμή από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποκάλυψαν τη συρρίκνωση της οικονομίας το 2018.

Όπως δείχνουν οι αριθμοί – και το ζούμε όλοι μας – μετά το 3ο Μνημόνιο και λίγους μήνες μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», η Ελλάδα φτάνει και πάλι… εκεί που ήταν  πριν το 2015. Τα νοικοκυριά κατάφεραν να ξοδέψουν πέρυσι, όσα ξόδευαν το 2014, ενώ οι φόροι (που συνυπολογίζονται στην αύξηση του ΑΕΠ) αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ ή σχεδόν 15% σε τέσσερα χρόνια!

Σε μια εποχή που η Ευρώπη ανέβαζε ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα της «πρώτης φοράς» έχανε έδαφος στην τριετία 2015-2017. Αλλά και από εκεί που είχε πέσει η οικονομία της χώρας, χρειάστηκε εννέα συνεχή τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να ανακάμψει στα επίπεδα του 2014.

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι είναι «ανίκανη να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη και να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας» και πως έχει παγιδέψει τη χώρα «στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της συρρίκνωσης της ρευστότητας».

 

Μοιραία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι χειρότερες από τις προηγούμενες, με το ΣΥΡΙΖΑ να χάνει από παντού και το Μαξίμου να ζει ημέρες πανικού. Πολλές «στραβές» μαζεύτηκαν ακόμα και για τον βιρτουόζο κ. Τσίπρα…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]