J-20: Αμερικανός ειδικός υποστηρίζει ότι το κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς είναι προϊόν… κατασκοπείας

Η Κίνα «βγάζει δόντια» και απειλεί τις ΗΠΑ: «Θα τα πούμε στον ουρανό»

Αν υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο προβληματίζει πολύ τις ΗΠΑ σε όλα τα «σενάρια πολέμου» που κατά καιρούς εξετάζει με επίκεντρο την Ταϊβάν, εκτός από την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το Πεκίνο διαθέτει μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Το Chengdu J-20

Ο λόγος για το Chengdu J-20, ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο η Κίνα άρχισε να αναπτύσσει το 2008 και σήμερα φέρεται να διαθέτει 200 αεροσκάφη αυτού του τύπου στην Πολεμική Αεροπορία της. Το economico.gr, πριν από σχεδόν δυόμιση χρόνια, είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, συγκρίνοντάς το με το αμερικανικό F-22, καθώς τα δύο μαχητικά μοιάζουν να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: και τα δύο είναι σχεδιασμένα για εναέρια υπεροχή, διαθέτουν δύο κινητήρες (σε αντίθεση, π.χ., με το F-35 που διαθέτει έναν) και, γενικώς, μοιάζουν να μοιράζονται παρόμοια σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.

Κατηγορίες για κατασκοπία

Επί μακρόν, υπήρχε μια φήμη ότι το J-20 στηρίχθηκε σε σχέδια του F-22, τα οποία «διέρρευσαν» από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Άντερσον, υιοθετεί το σενάριο αυτό, καθώς σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι «αυτό που ξέρουμε είναι ότι, λόγω κατασκοπίας, το J-20 είναι πιο εξελιγμένο απ’ όσο θα περίμενε κανείς», προσθέτοντας ότι η Κίνα «έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις “κλοπές” της μέσα στα χρόνια. Τις έχουν χρησιμοποιήσει σωστά και κατασκεύασαν μαχητικό 5ης γενιάς», αν και σημείωσε ότι ουδείς γνωρίζει πώς το J-20 μπορεί να συγκριθεί με το F-22.

Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος

Μάλιστα, ο Άντερσον γενίκευσε τις παρατηρήσεις του, λέγοντας ότι η Κίνα κατασκοπεύει και δωροδοκεί Αμερικανούς εργολάβους, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες, ενώ ακόμα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον κυβερνοχώρο, προκειμένου να αποκτήσει και να συγκεντρώνει σημαντικά δεδομένα για στρατιωτικά συστήματα, κάτι που όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, «τους εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Στην πραγματικότητα, καταλήγουμε να επιδοτούμε ένα μέρος του προϋπολογισμού τους για έρευνα και ανάπτυξη επειδή κλέβουν με επιτυχία μερικά από τα μυστικά μας».

Τεχνολογικό άλμα

Αυτό που προβληματίζει την Ουάσινγκτον είναι ότι τόσο μέσω της κατασκοπίας, όσο και μέσω της συνεργασίας της με τη Ρωσία, η Κίνα έχει κλείσει σημαντικά την τεχνολογική απόσταση που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και ιδίως στο χώρο της αεροπορίας, όπου η Αμερική μέχρι πρόσφατα ήταν η μοναδική χώρα που διέθετε μαχητικά 5ης γενιάς. Ειδικοί του χώρου της άμυνας εκτιμούν ότι η απόσταση αυτή έχει μειωθεί στα 10-15 χρόνια, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν γύρω στα 20-30 χρόνια, σε τεχνολογίες που θεωρητικά ήταν απροσπέλαστες εκτός ΗΠΑ.

Το ζήτημα του κινητήρα

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το Πεκίνο παραδέχεται ότι το J-20 υστερεί σημαντικά σε έναν κρίσιμο τομέα, αυτόν των κινητήρων. Αρχικά το stealth μαχητικό χρησιμοποιούσε τον ρωσικής κατασκευής κινητήρα Saturn AL-31, ο οποίος, ωστόσο, αν και ισχυρός, ήταν προηγούμενης γενιάς. Εν συνεχεία, η Κίνα προσπάθησε να αναπτύξει τους δικούς της κινητήρες, με μάλλον περιορισμένο βαθμό επιτυχίας, ενώ τον τελευταίο ένα χρόνο το J-20 δοκιμάζει τον κινητήρα Xian WS-15 και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δοκιμές είναι ενθαρρυντικές.

Καμία δημοσίευση για προβολή