Jerousalem Post : Η εμβάθυνση της σχέσης Τουρκίας – Ρωσίας και οι φόβοι της Μόσχας για το Ισραήλ, στον απόηχο της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας

Jerousalem Post

Σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τους διευρυνόμενους δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Οι συνομιλίες στο Σότσι ήρθαν αφού ο Ερντογάν απέτυχε να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Ερντογάν σημείωσε ότι είχε προτείνει η Τουρκία να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε τουρκικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η  ρωσική εταιρεία Rosatom κατασκευάζει αυτή τη στιγμή  εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Akkuyu, στη νότια Τουρκία.

Επιμένει ο Ερντογάν στην προμήθεια και άλλων S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να στοχεύει στην προμήθεια ενός δεύτερου συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Η αγορά του συστήματος από την Τουρκία πέρυσι οδήγησε στις αμερικανικές κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και στην ακύρωση της τουρκικής παραλαβής του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, που επικαλείται το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στο μέλλον, κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρέμβει σε ό, τι είδους αμυντικά συστήματα αποκτούμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο».

Βαθαίνει το ρήγμα Τουρκίας – ΗΠΑ 

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας στη δήλωση Ερντογάν, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων θα κινδύνευε να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις.

Οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν την κλίση της Τουρκίας προς τη Ρωσία και την αυξανόμενη αποξένωση της Άγκυρας από την Ουάσινγκτον.

Οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης μια αντίφαση στο επίκεντρο της τουρκικής περιφερειακής στρατηγικής, μεταξύ της προσπάθειάς της να μην αποξενωθεί διπλωματικά και πολιτικά  και του βαθύτερου στρατηγικού στόχου της μονομερούς περιφερειακής διεκδίκησης και υποστήριξης του σουνιτικού πολιτικού Ισλάμ που αποτελούν μέρος της βασικής προοπτικής του Ερντογάν και του περιβάλλοντός του.

Η κατανόηση αυτής της αντίφασης είναι πιθανό να καθορίσει τις αντιδράσεις του Ισραήλ στις τουρκικές διπλωματικές κινήσεις.

Η τουρκική κίνηση προς τη Ρωσία δεν καθορίζεται μόνο από τα προβλήματα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Η τουρκική ανησυχία για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία 

Υπάρχει οργή και ανησυχία στην Τουρκία σχετικά με μια πρόσφατη μεγάλη συμφωνία ναυτικής άμυνας μεταξύ της Γαλλίας και των παραδοσιακών αντιπάλων της Τουρκίας, της Ελλάδας.

Η συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεσμεύεται να αγοράσει τρεις φρεγάτες Belharra και τρεις κορβέτες Gowind από τη Γαλλία, θα χρησιμεύσει για την απότομη προώθηση των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών  αυξάνονται.

Η γαλλο-ελληνική ναυτική συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της περσινής συμφωνίας, με την  οποία η Αθήνα δεσμεύτηκε να αγοράσει 18 μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε συνδυασμό με τη διεκδικητική γαλλική στάση ενάντια στις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτές οι μεγάλες αμυντικές συμφωνίες εδραιώνουν μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.  Η Γαλλία δεσμεύεται τώρα να προσφύγει στη στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας εάν της ζητηθεί.

Θορυβημένος ο Ερντογάν αναζητεί νέους συμμάχους 

Με τις μεγάλες διαφορές να παραμένουν  μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα δικαιώματα του αέρα και της θάλασσας στο Αιγαίο και τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές γιατί ο Τούρκος Ερντογάν και η Τουρκία έχουν θορυβηθεί και αναζητούν νέους συμμάχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια γενική υποχώρηση από την ευρύτερη περιοχή.

Η οργή των ΗΠΑ για την τουρκική αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζί με άλλες συμμαχίες των ΗΠΑ, καθιστούν την Ουάσινγκτον μη διαθέσιμη ως εταίρο για τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν είναι σε θέση απλώς να ανταλλάξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Τα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας – Μόσχας 

Σε ορισμένα βασικά περιφερειακά σημεία, η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται επίσης σε αντίθετες πλευρές.

Στη Λιβύη, η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που συνδέεται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα με έδρα την Τρίπολη.

Στη Συρία, το πιο σημαντικό, η Τουρκία αναλαμβάνει μια υπολειπόμενη περιοχή σουνιτικών ισλαμιστικών ελέγχων στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει την αρχή του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ με έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη.

Η Μόσχα δεσμεύεται επίσης για την ανάκτηση της κυριαρχίας του καθεστώτος Άσαντ σε ολόκληρη τη Συρία. Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς και τους Ρώσους στον τουρκικό θύλακα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και όταν η τουρκορωσική διπλωματία προχωρά.

Η προσπάθεια αναβίωσης συμμαχιών με περιφερειακούς “παίκτες”

Για να αντιμετωπίσει την πιθανή απομόνωσή της, η Τουρκία επιδιώκει επομένως την προσέγγιση με μια σειρά επιπλέον περιφερειακών παραγόντων από τους οποίους αποξενώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Γίνονται προσπάθειες για τουρκική διπλωματική προσέγγιση προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και, κυρίως, το Ισραήλ.

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Αιγυπτίων και Τούρκων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο.

Η Τουρκία απέσυρε τον πρέσβη της από το Κάιρο το 2013, έξαλλη για το στρατιωτικό πραξικόπημα που έβγαλε την Αδελφότητα Μουσουλμάνων από την εξουσία στην Αίγυπτο εκείνο το έτος. Όσον αφορά τα ΗΑΕ, ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα διάδοχο Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ τον περασμένο μήνα.

Ο παράγων Ισραήλ 

Όσον αφορά το Ισραήλ, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, εν μέσω πυκνών δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, μίλησε με τον Ερντογάν τον Ιούλιο.

Από την επαφή δεν βγήκε σημαντικός “καπνός”. Αλλά το Ισραήλ θα χρειαστεί να εξετάσει προσεκτικά  το όφελος από κάθε πιθανή βραχύβια προσέγγιση με την Τουρκία.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους αναπτυσσόμενους στρατηγικούς δεσμούς του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία –  χώρες που έχουν λάβει και είναι πιθανό να συνεχίσουν να κρατούν μια συνεχή στάση σταθερής αντίθεσης στις τουρκικές φιλοδοξίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς η Τουρκία συνεχίζει την πορεία αποσύνδεσής της από τις συμμαχίες του παλαιστινιακού Πολέμου, το Ισραήλ μπορεί κάλλιστα να εξετάσει τη συνεχή στάση της Άγκυρας σχετικά με τα γεγονότα δυτικά του Ιορδάνη ποταμού.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν και τις φιλοδοξίες του ως την κύρια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μια πρόσθετη βασική μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, ωστόσο, είναι η σχεδόν ισοτιμία πληθυσμών μεταξύ Εβραίων και Αράβων Μουσουλμάνων δυτικά της Ιορδανίας.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει το Ισραήλ από αυτή την άποψη είναι η προηγμένη οικονομία και η κοινωνία των πολιτών, οι ενοποιημένες κρατικές δομές του και ο διαχωρισμός του αραβικού πληθυσμού σε τέσσερις διαφορετικές πολιτικές περιφέρειες (ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα, Παλαιστινιακή Αρχή της Ραμάλα, Ιερουσαλήμ και πριν από το 1948 Ισραήλ).

Η διατήρηση αυτού του διχασμού συνιστά ζωτικό συμφέρον του Ισραήλ.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως προστάτης του μακροχρόνου αγώνα ενάντια στο Ισραήλ 

Η Τουρκία, σε μεγάλο βαθμό κάτω από …το ραντάρ, έχει ασχοληθεί ενεργά τα τελευταία χρόνια με στόχο να κερδίσει πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα.

Μέσω του “Dawa” (θρησκευτικές δραστηριότητες ευημερίας) μέσω του TIKA (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), αγορών ακινήτων και υποστήριξης του ισλαμιστικού ακτιβισμού στην Ιερουσαλήμ και αλλού στο Ισραήλ, μέσω οικονομικών συνεισφορών στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς και μέσω της κατοικίας και της χορήγησης ιθαγένειας Λειτουργοί της Χαμάς στο τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα επιδιώκει να εμφανιστεί ως προστάτης των ισλαμικών ιερών τόπων και προστάτης του μακροχρόνιου αγώνα ενάντια στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις  ότι αυτή η προσπάθεια έχει σημαντικά αποτελέσματα προς το παρόν.

Φαίνεται όμως ότι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα το AKP και ο Ερντογάν που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα παραμένουν στην εξουσία στην Τουρκία.

Οι συνεχείς προσπάθειες της Άγκυρας σε αυτόν τον τομέα, η αυξανόμενη αποξένωσή της από την Ουάσινγκτον, οι κινήσεις της προς τη Ρωσία και η άμεση αντίθεσή της με τους πλησιέστερους και αναδυόμενους περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ σημαίνει ότι η επικείμενη προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι απίθανη και η υπερβολική προσπάθεια προς αυτήν είναι μάταιη και πιθανώς ανεπιθύμητη, για το άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή