Jerusalem Post: Αυξάνονται οι φωνές κατά της τουρκικής επιθετικότητας και «πολιτικής των κρίσεων»

Τη διαπίστωση ότι ακόμα και στενοί σύμμαχοι και φίλοι της Τουρκίας έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να αντιδρούν με την πολιτική Ερντογάν, η οποία δημιουργεί διαρκώς κρίσεις, κάνει άρθρο της Jerusalem Post με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση με το «Oruc Reis».

«Εξτρεμιστής ακροδεξιός» ο Ερντογάν

Ο αρθρογράφος περιγράφει τη νέα πρόκληση ως μέρος μιας «προσεκτικά ενορχηστρωμένης σειράς προκλήσεων από την Άγκυρα, σκηνοθετημένης από τον όλο και πιο επιθετικό, εξτρεμιστή ακροδεξιό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να κάνει bullying στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες».

Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία καταδίκαζε τη νέα κρίση που δημιουργεί η Τουρκία, με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, όπου ανέφερε ότι «η μονομερής ανακοίνωση της Τουρκίας προκαλεί εντάσεις στην περιοχή […] και εσεμμένα περιπλέκει την επανέναρξη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας. Εξαναγκασμοί, απειλές, εκφοβισμοί και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την εσκεμμένη πρόκληση».

Πρόκληση κρίσεων κάθε εβδομάδα

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει την τάση να προκαλεί νέες κρίσεις κάθε εβδομάδα, εν μέρει λόγω της μιλιταριστικής της ατζέντας, αλλά και ως αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά της οικονομικά προβλήματα: «Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει απειλήσει την Κύπρο, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, τη Λιβύη, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αρμενία, τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες», σημειώνει το άρθρο.

«Επίσης, έχει βομβαρδίσει το Ιράκ, έστειλε εξτρεμιστές στη Συρία για να κάνουν εθνοκάθαρση σε Κούρδους, Γιαζίντι και Χριστιανούς, ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία, έστειλε Σύριους εξτρεμιστές στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσουν την Αρμενία, ισχυρίστηκε ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Άγκυρα και ότι ισλαμιστές θα την “απελευθερώσουν”, φιλοξένησε τρομοκράτες της Χαμάς, έστειλε Σύριους στη Λιβύη, απείλησε γαλλικό πολεμικό πλοίο, έστειλε drones πάνω από ελληνικά νησιά, ενεργοποίησε τους ρωσικούς S-400 για να απειλήσει ελληνικά αεροπλάνα, παρενόχλησε ένα ελληνικό F-16 και επιχείρησε να εμπλακεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ενότητα στις αντιδράσεις

Ωστόσο, πλέον διαπιστώνει «ενότητα» στις αντιδράσεις κατά των τουρκικών προκλήσεων, στην απόρριψη της τουρκικής προπαγάνδας και στην αντίληψη ότι η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα. Πλέον, η κριτική έρχεται από παντού: Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, όλοι έχουν κάτι να προσάψουν στην Τουρκία.

Ο αθρογράφος τονίζει ότι «η αυξανόμενη κριτική Ε.Ε. και ΗΠΑ προς την Τουρκία παραμένει σε διπλωματικό επίπεδο και μένει να φανεί αν οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ θα “βάλουν πλάτη” στην Ελλάδα με τους στόλους τους και θα κάνουν σαφές ότι περαιτέρω κατάχρηση των NAVTEX δεν θα γίνει αποδεκτή. Η πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα και την Κύπρο δείχνει ότι τον παίρνει στα σοβαρά. Επίσης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντζ, είπε ότι η Τουρκία αντιτίθεται στην ειρήνη στην περιοχή, άλλο ένα παράδειγμα του αυξανόμενου αριθμού των φωνών κατά των διαρκών απειλών, της επιθετικότητας και της “πολιτικής των κρίσεων” της Άγκυρας”.

Καμία δημοσίευση για προβολή