Jerusalem Post: Γιατί ο Ερντογάν υπονομεύει την σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο

Ερντογάν Ισραήλ

Δάκτυλο υπονόμευσης, από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, στις σχέσεις Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου βλέπει η Jerusalem Post σε ανάλυσή της για το υπόβαθρο των προσπαθειών της Αγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ εν όψει της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση έχει τίτλο «H Τουρκία χρησιμοποιεί διφορούμενη γλώσσα προς τη Δύση και το Ισραήλ», και υπενθυμίζει εξ αρχής το «αμαρτωλό» παρελθόν της Αγκυρας στην περιοχή.

«Το 1974», γράφει, «η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Κύπρο, κατέλαβε σχεδόν το 40% του νησιού και ίδρυσε την παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» – μια οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν διεθνή οργανισμό και από άλλη χώρα, εκτός από την ίδια την Τουρκία».

Η Jerusalem Post υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)  ή τις συμφωνίες θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο.

“Η τριμερής συμφωνία των αγωγών προβληματίζει τον Ερντογάν”

«Με οδηγό μια παράξενη λογική», επισημαίνει, «η Τουρκία, έχοντας καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, διεκδικεί τώρα ένα μερίδιο πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εμφανίστηκε απροσδόκητα στα παράλιά της.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις εδώ και αρκετά χρόνια σε ύδατα που αναγνωρίζονται διεθνώς ως μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Η Τουρκία, φυσικά, έχει μεσογειακή ακτογραμμή, αλλά αυτή εκτείνεται βόρεια της Κύπρου, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο λεγόμενο Ενεργειακό Τρίγωνο νότια και ανατολικά του νησιού».
«Η συμφωνία αγωγών μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου προβληματίζει τον Ερντογάν», καταλήγει η εφημερίδα τονίζοντας: «Κάποτε συζητήθηκε ένας ισραηλινός-τουρκικός αγωγός για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη. Αυτό έπεσε στο κενό λόγω της κακής σχέσης που δημιούργησε ο Ερντογάν με το Ισραήλ.

Η συμφωνία ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης  προβλέπει μια κοινή τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτή η συμφωνία, καθώς και η συζήτηση του Ερντογάν για συμφιλίωση με το Ισραήλ, στοχεύει να διαταράξει ή να υπονομεύσει την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή