Jerusalem Post: Μαζί με τον Τραμπ τελειώνει και το «ελευθέρας» για τον Ερντογάν – Αδειάζει από υποστηρικτές ο Λευκός Οίκος

Το τέλος του «ελευθέρας» που απολάμβανε η Τουρκία, ειδικά στο ζήτημα του δικαιώματός της να εισβάλλει σε άλλες χώρες, σηματοδοτεί η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ανάλυση του Σεθ Φράντζμαν για την Jerusalem Post.

Ο Φράντζμαν σημειώνει ότι μαζί με τον Τραμπ, αποχωρούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αξιωματούχοι όπως ο Τζέιμς Τζέφρι και ο Τζόελ Ρέιμπερν, οι οποίοι στήριζαν τις πολιτικές της Τουρκίας, ενώ τελειώνει και η απευθείας γραμμή του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι φόβοι της Άγκυρας

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι επί σχεδόν πέντε χρόνια η Τουρκία κυριολεκτικά έκανε ό,τι ήθελε, συχνά με την έγκριση του Τραμπ: από ξυλοδαρμούς διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον, μέχρι εισβολές στη Συρία και απειλές κατά συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Πλέον, η Άγκυρα φοβάται ότι ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του δεν θα δέχονται εντολές από την Τουρκία, ούτε θα υποκύπτουν στις απειλές της, διαισθανόμενη ότι η «λευκή επιταγή» που είχε από τον Τραμπ έχει λήξει.

Η ευκαιρία του Ερντογάν

Επισημαίνεται, δε, ότι ως το 2016, οπότε και ο Τραμπ έγινε πρόεδρος στις ΗΠΑ, η Τουρκία απέφευγε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προτιμώντας τη συνεργασία, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΡ, όταν ανέλαβε την εξουσία, επιχείρησε να τα βρει και με τους Κούρδους στη χώρα.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της απόλυτης εξουσίας που αναζητούσε ο Ερντογάν με την εξουσία Τραμπ, επέτρεψαν στον Τούρκο πρόεδρο να ξεδιπλώσει το σύνολο των αντιδημοκρατικών, αυταρχικών και μαξιμαλιστικών πολιτικών του χωρίς άγχος για συνέπειες.

Εντολές στην Ουάσινγκτον

Μάλιστα, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεχόταν εντολές από την Άγκυρα, όπως να σταματήσει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της τράπεζας Halkbank.

Το ποτήρι ξεχείλισε, σύμφωνα με τον Φράντζμαν, όταν η Τουρκία εισέβαλε το 2018 στη Συρία και με τη βοήθεια ακραίων στοιχείων της περιοχής, κατέστρεψε το Αφρίν, ισχυριζόμενη ότι εκεί υπήρχαν τρομοκράτες, ενώ ήταν αμιγώς κουρδική περιοχή.

Οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας

Ακολούθησαν κι άλλα ακραία περιστατικά: επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία, η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή, μυστική συνεργασία της Άγκυρας με Μόσχα και Τεχεράνη και συνεργασία με τη Χαμάς.

Ο Φράντζμαν υπογραμμίζει τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, από την απειλή για «πλημμύρα» από Σύριους πρόσφυγες, μέχρι τις παρενοχλήσεις ελληνικών πλοίων, αλλά και τις απειλές προς την Ε.Ε.

Ο ρόλος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Παράλληλά, επισημαίνει ότι οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επέτρεψαν στην Τουρκία να εμπλακεί στην περιοχή, και να συνεργαστεί πάλι με τη Μόσχα αλλά και την Τεχεράνη, τονίζοντας πως «ο ρόλος των ΗΠΑ στις εξελίξεις ήταν παραμερισμένος, όπως στη Συρία και στην Λιβύη», ενώ προσθέτει και την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στο τριμερές «σχήμα» συνεργασίας με Ρωσία και Ιράν.

Υπογραμμίζει, δε, ότι μια «λιγότερο χαωτική» κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην οποία ο πρόεδρος δεν δέχεται εντολές από την Άγκυρα, ίσως είχε αποτρέψει τα όσα συνέβησαν και δεν θα υπέσκαπτε την πολιτική της σε τόσες πολλές περιοχές.

Προσπάθειες επικοινωνίας

Ωστόσο, πλέον η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η περίοδος αυτή τελειώνει και γι’ αυτό και προσπαθεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και όποιον άλλο μπορεί να βρει άκρες.

Ωστόσο, εξαρτάται από την Ουάσινγκτον και τις πολιτικές που θα αποφασίσει να ακολουθήσει κατά πόσο η εποχή που ο Ερντογάν έκανε ό,τι ήθελε όπου ήθελε θα τελειώσει και με ποιο τρόπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή