JP Morgan : Επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Πού εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη

JP Morgan

Επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 «βλέπει» η JP Morgan και αρκετά ταχύτερα από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο τοποθετεί την επίτευξη αυτού του οροσήμου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα ως τα κορυφαία επενδυτικά «στοιχήματα» του επόμενου έτους.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως τηρεί εποικοδομητική στάση στο σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης το α΄ εξάμηνο του 2022, αναμένοντας μικρή πίεση στα spreads κατά το δεύτερο μισό του νέου έτους.

Από τις χώρες της περιφέρειας, όπως τονίζει, προτιμά την Ελλάδα και την Ιταλία και έτσι τηρεί θετικές θέσεις (overweight), ενώ προτείνει γενικότερα αγορά (long θέσεις) των ελληνικών ομολόγων έναντι των ομολόγων όλης της υπόλοιπης περιφέρειας.

Πού εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη 

Η JP Morgan εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,2% το 2022.

Η Ελλάδα, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται από τους οίκους και το 2021, οι οποίοι τόνισαν σε σχετικές τους εκθέσεις ότι ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης για τα κράτη της Ευρωζώνης είναι γενικά χαμηλός βραχυπρόθεσμα, λόγω του ιστορικά χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, χάρη στην υποστηρικτική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως σημειώνει η JP Morgan.

Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, οι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις από τους οίκους θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ειδικά για τα μικρότερα κράτη, με την Ελλάδα να φτάνει πιθανώς στην επενδυτική βαθμίδα το β΄ εξάμηνο του 2022.

Τί προβλέπει η αμερικανική τράπεζα για τον επόμενο χρόνο

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα θα καταφέρει να «ανέβει» δύο σκαλοπάτια με βάση την ανώτερη αξιολόγηση που δίνουν αυτή τη στιγμή οι Fitch, S&P και DBRS και έτσι θα μπει στο γκρουπ των χωρών οι οποίες συμμετέχουν στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ό,τι κι αν αποφασιστεί για τη μετα-PEPP εποχή.

Μικραίνει συνεπώς σημαντικά το διάστημα στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα –στο χειρότερο σενάριο– δεν θα αγοράζονται από την ΕΚΤ και θα έχουν απλά τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος επανεπενδύσεων.

Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί τη διεύρυνση των ελληνικών spreads το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας ακριβώς ότι οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ισχύουν μετά τη λήξη του PEPP.

Το βασικό σενάριο της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο της JP Morgan, τα ελληνικά ομόλογα θα συμμετέχουν σε όποιο πρόγραμμα εφαρμοστεί μετά το PEPP, ενώ χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη και το σταθερό πολιτικό τοπίο η Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να συναλλάσσεται με πολύ χαμηλότερα spreads, όπως συνέβη για μεγάλο μέρος του 2021.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,2% το 2022 και το χρέος θα υποχωρήσει στο 197% του ΑΕΠ. Παράλληλα, «βλέπει» ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1% το επόμενο έτος, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,9% του ΑΕΠ.

Καμία δημοσίευση για προβολή