Κ. Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 10 δισ. ευρώ για «πράσινες» δράσεις

Χατζηδάκης ΟΟΣΑ

«Βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με τον ΟΟΣΑ όσον αφορά στις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της Ελλάδας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη δεκαετία 2009-2019.

Ο κ. Χατζηδάκης  τόνισε  ότι η αξιολόγηση αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί  σε πολλούς τομείς, σημειώνοντας παράλληλα  ότι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο «πράσινης» μετάβασης Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια άνω των 10 δις. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη τα χρήματα που θα προέλθουν από τα Περιφερειακά Προγράμματα ούτε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, κ. RodolfoLacy, εκφράστηκε με θετικά λόγια για την πρόοδο της χώρας μας προς την ενεργειακή μετάβαση και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση. Κατά την παρέμβασή του αναφέρθηκε συνοπτικά σε σειρά συστάσεων για την περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι “από τη μία αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελέσει η χώρα μας σε πολλούς τομείς που αφορούν τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Ενώ από την άλλη, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και προτείνει μιας σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τις προτεραιότητες πολιτικής μας”.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ενέργεια, τόνισε ότι το υπουργείο υλοποιεί μια σειρά από «πράσινες» δράσεις, τις οποίες προτείνει η έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα και συνδυάζουν τρεις διαστάσεις: την περιβαλλοντική, την κοινωνική και την αναπτυξιακή.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων πόροι της τάξεως των 10 δις. Ευρώ που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το ποσό αυτό αφορά τις επιχορηγήσεις (grants) από την ΕΕ και δεν περιλαμβάνει το σκέλος των δανείων, ούτε τους πόρους από τις Περιφέρειες”.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον στόχο γιαπλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028 – έναν στόχο ο οποίος, όπως είπε, “αποτελεί ένα ιστορικό βήμα της χώρας μας στη μάχη ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή”.

“Ο στόχος αυτός”, τόνισε, “συνδυάζεται με ένα σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών που θίγονται από αυτή την αλλαγή. Πρόκειται για μια ανάγκη που υπογραμμίζεται επίσης στην Έκθεση (σελ 121) και για την αντιμετώπισή της έχουμε παρουσιάσει έναεκτεταμένο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσουν τις περιοχές αυτές να γυρίσουν οριστικά σελίδα”.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, κ. RodolfoLacy επισήμανε πως η Ελλάδα ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία του κορωνοϊού. Ενθάρρυνε τις αρχές να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση δράττοντας την ευκαιρία για την προώθηση μιας ανθεκτικής, πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης. «Η ανάκαμψη είναι η ευκαιρία να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και να ενισχυθούν οι προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως σε οικονομικούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός και η γεωργία», υπογράμμισε ο κ. Lacy.

Παράλληλα, αξιολογώντας τις Περιβαλλοντικές Επιδόσεις της Ελλάδας, ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει δρομολογήσει μια φιλόδοξη ενεργειακή μετάβαση, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της πανδημίας. Ο ίδιος επέλεξε να εστιάσει σε σειρά συστάσεων προς τη χώρα μας για την περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή