Κ. Μητσοτάκης από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ: Οι επενδύσεις θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και καλές θέσεις εργασίας

Μητσοτάκης σύνοδος

Η αύξηση της απασχόλησης και η δημιουργία καλών θέσεων εργασίας θα γίνουν πράξη μέσω των επενδύσεων, όχι μέσω της κατανάλωσης με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη συνδρομή της νέας εργατικής νομοθεσίας που θα δώσει δύναμη στον εργαζόμενο, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο.

Σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη, καθώς οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η πανδημία υποχωρεί και οι οικονομίες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, ο Κυρ.Μητσοτάκης στάθηκε στις παρεμβάσεις του εργασιακού που επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, αλλά και στις πολιτικές που θα χρηματοδοτήσουν τα συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19 δισ. άμεσες επιχορηγήσεις. 

Πάνω από 3 δις για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

«Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «σκοπεύουμε να δαπανήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε αυτές τις πολιτικές, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας».

Κάποιες από αυτές τις πολιτικές είναι οριζόντιες, όπως η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεργασία με ηγέτες στην καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές.

Εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων η επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και η δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος, μαζί με την έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές, αλλά και μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

«Μια τελευταία παρατήρηση: νέα εργασιακά δικαιώματα για την οικονομία περιστασιακής απασχόλησης (gig economy). Έγιναν κάποιες αναφορές σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για τους νέους που είναι ενεργοί σε αυτού του τύπου την οικονομία, να διασφαλίσουμε πως χαίρουν επαρκούς προστασίας.

Η νέα εργασιακή νομοθεσία


Εφαρμόζουμε νέα εργασιακή νομοθεσία: για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του. Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τύπο της σύμβασής τους. Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του. 

Στη συνέχεια σημείωσε ότι άλλες πολιτικές, θα πρέπει να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα, τη χθεσινή παύση 
λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιγνίτη στην Κοζάνη που λειτουργούσε επί σχεδόν 50 χρόνια.

«Αν θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα και να μεταβούμε σε ένα μέλλον με πιο καθαρές πηγές ενέργειας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές. Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δισ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή