Κ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: “Μόνη βιώσιμη λύση η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία” – Για διερευνητικές: “Προσερχόμαστε με μηδενική αφέλεια”

Μητσοτάκης Κυπριακό

Διπλό μήνυμα, για το Κυπριακό και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λευκωσία.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι εντός των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές τόνισε πως “προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση” αλλά “και με μηδενική αφέλεια”.

Κυπριακό: “Μόνη βιώσιμη λύση η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό».

«Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ανέφερε δε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

«Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ε.Ε., ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου της Ε.Ε.» υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό, νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων.

Όπως πρόσθεσε, η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέρονται όλων των Κυπρίων, με κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Διερευνητικές: “Ειλικρινής διάθεση, μηδενική αφέλεια”

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο, στην άτυπη πενταμερή, αλλά και στις διερευνητικές με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

«Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και μηδενική αφέλεια» επανέλαβε, τονίζοντας πως οι διερευνητικές είναι ακόμη ένα πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε – τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η Ε.Ε.

Ν. Αναστασιάδης: Λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ε.Ε. θα επιδείξει αλληλεγγύη».

«Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν».

Καμία δημοσίευση για προβολή