Κ. Σκρέκας : Η τελευταία πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 188 ευρώ, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός

Σκρέκας πλαφόν

Στην εκτίμηση ότι η τελευταία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, προέβη σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, πριν την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Το πλαφόν στα 188 ευρώ, θα έδινε τα σωστά μηνύματα στις αγορές

“Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Νομίζω ότι το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στις αγορές”, δήλωσε ο κ. Σκρέκας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην οποία έχουν σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πλαφόν.

“Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή.

Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες”, υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΝ.

Η πρόταση της τσέχικης προεδρίας 

Σημειώνεται πως η τσεχική προεδρία πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

H λύση που προσφέρεται μπορεί να ικανοποιήσει τόσο εκείνες τις χώρες που ζήτησαν να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και εκείνες που το φοβούνται, υπογράμμισε ο Τσέχος Υπουργός Ζόζεφ Σικέλα προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα αυτό να είναι το τελευταίο συμβούλιο ενέργειας υπό την τσεχική προεδρία.

“Σήμερα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν μηχανισμό ο οποίος θα αποτρέπει τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” ανέφερε ο κ. Σικέλα σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει τίποτα που να σταματήσει το να έχουμε σήμερα συμφωνία και με το δεδομένο ότι οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι μας κάλεσαν να το κάνουμε”.

Η ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας

“Γνωρίζω ότι ένας αριθμός χωρών εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ή πιθανή έλλειψη φυσικού αέριου .

Γι’αυτό από τη μία πλευρά προτείνουμε μία λύση, έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι ένα προσωρινό φρένο έκτακτης ανάγκης και στον οποίο έχουμε ενσωματώσει πολλές δικλείδες ασφαλείας που θα μας επιτρέπουν να απενεργοποιούμε τον μηχανισμό σε περίπτωση που που δούμε ότι δεν λειτουργεί.

Για παράδειγμα σε περίπτωση που υπάρχει πραγματική έλλειψη φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ή σε ένα ή μερικά κράτη μέλη ή σε περίπτωση μείωσης των τιμών”, επισήμανε ο Υπουργός της προεδρεύουσας χώρας Τσεχίας.

Σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία για το πλαφόν 

Στο μεταξύ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η Επίτροπος Κάντρι Σίμονς εκτίμησε πως το μπλοκ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία για το πλαφόν.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας πιέζονται να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα για το πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Το πολύμηνο αδιέξοδο δεν κατάφερε να αρθεί την περασμένη εβδομάδα και αντιδρώντας, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF (“Title Transfer Facility”).

Η πρόταση “γέφυρα”

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν.

Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή