«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευάλωτες σε ένα απότομο sell-off

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος την Τετάρτη.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ δημοσίευσε την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον μήνα Μάιο, λέγοντας ότι οι προοπτικές σταθερότητας της ευρωζώνης παρέμειναν εύθραυστες στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, που οδήγησε στην χρεοκοπία αρκετών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Αν και διαπίστωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν είναι κάτι ανησυχητικό στη ζώνη του ευρώ, με τα θεμελιώδη μεγέθη να παραμένουν σταθερά και η ρυθμιστική παρέμβαση να αποδεικνύεται αποτελεσματική, η ΕΚΤ είπε ότι είναι «πιθανό αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κερδοφορίας και προοπτικές ρευστότητας για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ».

Η ανατροπή των δεδομένων 

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, δεδομένης της πτώσης των τιμών της ενέργειας, του ανοίγματος της Κίνας και της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της οικονομίας της ευρωζώνης – οδηγώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών πίσω από τους ιστορικούς μέσους όρους, τόνισε η ΕΚΤ.

Αυτό αντιστράφηκε απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, καθώς ένας επιθετικός τόνος από τις κεντρικές τράπεζες και το απροσδόκητο άγχος στον τραπεζικό τομέα ενόχλησε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο Ντε Γκίντος είπε ότι η τρέχουσα θέση στην αγορά κατέστησε τις μετοχές ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω μακροοικονομικές εκπλήξεις.

«Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, είναι αυξημένες και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, είναι αρκετά συμπιεσμένα, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα με σεβασμό στις μακροοικονομικές προοπτικές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση των αγορών», δήλωσε ο Ντε Γκίντος.

Η έκθεση της ΕΚΤ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο για «άτακτες προσαρμογές» στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε αυξηθεί σε ένα πλαίσιο αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών και χαμηλότερης ρευστότητας της αγοράς. Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα του Μαρτίου οδήγησε σε διεύρυνση των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Αντίθετα, το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών παραμένουν συμπιεσμένα σε απόλυτους και σχετικούς όρους, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείρει ανησυχίες για πιθανή υπερτίμηση. Ως εκ τούτου, οι μετοχές ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες σε μια άτακτη διόρθωση τιμών σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έτσι, το κλίμα κινδύνου παραμένει εύθραυστο και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε εκπλήξεις όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τη νομισματική πολιτική στις ώριμες οικονομίες».

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε «σημαντικότερη» πολιτική σύσφιξης από ό,τι έχουν τιμολογήσει επί του παρόντος οι αγορές.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόνισε ο Ντε Γκίντος.

«Δηλώνουμε ότι οι διασυνδέσεις είναι σχετικές και σημαντικές, ώστε να μην μπορείτε να εμβολιάζετε ό,τι συμβαίνει στον τραπεζικό κλάδο από τον μη τραπεζικό κλάδο».

Η έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι, παρόλο που ο μη τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ανθεκτικός προς το παρόν, οι εκθέσεις σε πιστωτικό κίνδυνο παραμένουν υψηλές, ανοίγοντάς τον στον «κίνδυνο σημαντικών απωλειών σε περίπτωση ουσιαστικής επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών του εταιρικού τομέα».

«Επιπλέον, η έκθεση των μη τραπεζικών «παικτών» στις αγορές ακινήτων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα ιδρύματα ευάλωτα σε συνεχιζόμενες διορθώσεις τιμών ακινήτων», ανέφερε.

«Οι ισχυροί δεσμοί με τις τράπεζες, ως σημαντική πηγή χρηματοδότησης, για παράδειγμα, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πρόσθετες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα μέσω της διάχυσης ρευστότητας και πιστωτικού κινδύνου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή