Καφές, χυμοί και ό,τι … πίνεται παραμένουν στο 24% του ΦΠΑ, παρά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Μόνο ό,τι τρώγεται, αλλά όχι και ό,τι πίνεται, από τα προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, φαίνεται ότι θα περιληφθεί τελικά στη λίστα των αγαθών που θα επιβαρύνονται σύντομα με μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Οι  εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Ζάππειο για επιστροφή των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή 13%, έδωσαν… ελπίδες ότι σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν και τα ροφήματα, όπως δηλαδή ίσχυε ως το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Αντιθέτως, στον χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν  τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει σειρά προϊόντων στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οφείλεται αποκλειστικά στο δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλούσε η μετάπτωσή τους σε χαμηλότερο συντελεστή. Εκτιμήθηκε ότι εφόσον μετατάσσονταν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% το κόστος του πακέτου παροχών θα φούσκωνε υπερβολικά και θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα πλεονάσματα.

Οι διατάξεις για τη μείωση του ΦΠΑ και τη θέσπιση του ειδικού βοηθήματος προς τα νοικοκυριά αναμένεται να έρθουν στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ερωτηματικό είναι ο χρόνος στον οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στον ΦΠΑ. Αν οι αλλαγές ισχύσουν από τα μέσα Μαΐου ή την 1η Ιουνίου καθώς από αυτό εξαρτάται και το κατά πόσο θα προκληθεί σύγχυση και πρόσθετο διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις για την προσαρμογή (π.χ. αλλαγές στις ταμειακές μηχανές, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ).

Καμία δημοσίευση για προβολή