Και η Ρωσία αντιδρά στην AUKUS: Με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η Αυστραλία γίνεται πυρηνική δύναμη

    Τις σαφείς επιφυλάξεις της Μόσχας έναντι της τριμερούς συμμαχίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Δεδομένου ότι με την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την κατασκευή στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για λογαριασμό της Αυστραλίας, η χώρα θα γίνει η έβδομη στον κόσμο που θα διαθέτει τέτοια οπλικά συστήματα, μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ινδία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε με νόημα ότι «η Μόσχα αναμένει ότι η Καμπέρα, ως χώρα ελεύθερη από πυρηνικά, θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της».

    Αιχμηρή η Μόσχα

    «Επιστήσαμε την προσοχή στα δημοσιευμένα σχέδια της Καμπέρα ως μέρος της νέας τριμερούς πρωτοβουλίας ασφάλειας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας (AUKUS). Πιστεύουμε ότι ούσα μια χώρα χωρίς πυρηνικά και πιστή συμμετέχουσα στη Συνθήκη Μη-Διάδοσης, η Καμπέρα θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και βάσει της συμφωνίας δικλείδων ασφαλείας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και το πρόσθετο πρωτόκολλο. Αναμένουμε ότι η Καμπέρα θα διασφαλίσει την απαραίτητη συνεργασία με τη ΔΟΑΕ προκειμένου να αποκλείσει τυχόν κινδύνους διάδοσης», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

    Την Πέμπτη οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας πρωτοβουλίας ασφάλειας (AUKUS). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Καμπέρα σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 8 πυρηνικά υποβρύχια με την τεχνογνωσία Λονδίνου και Ουάσινγκτον, το πρώτο εκ των οποίων θα τεθεί σε υπηρεσία το 2036 και να εξοπλίσει ξανά τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ χρησιμοποιώντας αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.  Για το λόγο αυτό, η Καμπέρα τερμάτισε το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της με τη Γαλλία ύψους 31 δισεκ. ευρώ.

    Στόχος η Κίνα

    Όπως έχει προαναφερθεί, η νέα τριμερής συμμαχία συνάπτεται με το βλέμμα στην Κίνα και με στόχο των περιορισμό της ισχύος του Πεκίνου στην περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού. Ειδικοί θεωρούν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας -σενάριο που επεξεργάζεται εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον- τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια μπορούν να αποτελέσουν game changer, καθώς διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε κατάδυση, είναι πιο ισχυρά και πιο ικανά να επιβιώσουν σε περίπτωση μάχης.

    Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ προχωρούν σε μια κίνηση που έχει να γίνει από το 1958, όταν και μοιράστηκαν την τεχνολογία των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με τη Βρετανία: να δώσουν την ίδια τεχνολογία και σε άλλη μια χώρα, την Αυστραλία, καθώς το σχέδιο προβλέπει ότι στους επόμενους 18 μήνες θα συγκροτηθούν όλες οι επιτροπές και οι ομάδες εργασίας ώστε να προχωρήσει το σχέδιο. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Αυστραλία έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της θα φέρουν αποκλειστικά και μόνο συμβατικό οπλισμό και όχι πυρηνικά όπλα.

    Οργή σε Παρίσι και Πεκίνο

    Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS έφερε και την κατάρρευση της συμφωνίας Γαλλίας-Αυστραλίας για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων. Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας έκαναν λόγο για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο δίκτυο franceinfo, χαρακτήρισε την συμφωνία «πισώπλατη μαχαιριά». «Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και η σχέση αυτή διερράγη», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

    Όσον αφορά στην Κίνα, έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανεύθυνη» πώληση πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. «Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν και κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι επιδεικνύουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή