Αναδρομικά θα λάβουν και οι βουλευτές… καταγγέλλει ο Αλέξης Μητρόπουλος

Την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στους συνταξιούχους για το θέμα των αναδρομικών, αίσθηση προκαλεί η πρωτοβουλία της Βουλής να ψηφίσει επιστροφή αναδρομικών σε βουλευτές που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 24.442 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη αποκάλυψε προέβη τη Δευτέρα (12/11/2018) ο επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «προκλητική κίνηση άνευ προηγουμένου».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, τα αναδρομικά στους βουλευτές ψηφίστηκαν σε τροπολογία μαζί με τα αναδρομικά στους ένστολους και φαίνεται πως είχαν κρατηθεί κρυφά!

Ειδικότερα στο άρθρο 14 της επίμαχης τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες).

Υπενθυμίζεται ότι το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών και ειδικότερα με το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι ο μεγαλύτερος καταβαλλόμενος στην Ελλάδα μισθός στο δημόσιο τομέα.

Επί της ουσίας, οι βουλευτές βασίζουν το νόμιμο της επιστροφής των αναδρομικών σε δύο σημεία:

Περισσότερα σε λέξεις

  • Στο άρθρο 63 του Συντάγματος: «Οι βουλευτές για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες. Το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση της Ολομελείας της Βουλής»
  • Στο Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής: Βάσει αυτού ορίζεται πως ότι η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Το Ψήφισμα αυτό έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του κοινού νόμου, ορίζει επίσης ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει άμεση επίπτωση και στους μισθούς των βουλευτών.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως ό,τι χορηγείται ως ποσό αναδρομικών στους δικαστές, αυτομάτως καταβάλλεται και στους βουλευτές.

Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταγγελία, ο εκπρόσωπς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Ο γραμματέας επίσης της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα απάντησε: «όχι βέβαια, είναι απολύτως σαφές ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά. Η ΝΔ έχει παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Το ζήτημα, πάντως, είναι πως σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι συνταξιούχοι βρίσκονται στα «κάγκελα» σχετικά με το μέλλον των συντάξεων, οι Έλληνες βουλευτές κινούνται στο δόγμα «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή