…Kαι στο τέλος κερδίζει η Άγκυρα: «Βροχή» αιτήσεων για την απόκτηση των τουρκικών επιθετικών drones, μετά τη δράση τους στην Ουκρανία

Κερδισμένη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βγαίνει η Τουρκία, η οποία, παρότι έχει κρατήσει ουδέτερη στάση, αξιοποιεί τη σύρραξη για να διαφημίσει -με επιτυχία, όπως φαίνεται- τα επιθετικά drones της, TB2 Bayraktar.

Το Bayraktar και το Anka

Σύμφωνα με το έγκυρο Defense News, διάφορες χώρες της Κεντρικής Ασίας που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία διαγκωνίζονται για να αγοράσουν τα TB2 Bayraktar και τα Anka. Πέρυσι, το Κιργιστάν υπέγραψε συμφωνία για την αγορά οπλισμένων drones, και έγινε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ασίας που αγοράζει το τουρκικό σύστημα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η κυβέρνηση παρήγγειλε έναν απροσδιόριστο αριθμό TB2 Bayraktar, που παράγεται από την τουρκική εταιρεία Baykar.

Πιο πρόσφατα, η Τουρκία και το Καζακστάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη συμπαραγωγή τουρκικών drones που πωλήθηκαν στη χώρα της Κεντρικής Ασίας μόλις πέρυσι. Το Anka, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), θα κατασκευαστεί από κοινού από Tουρκία και Καζακστάν, σύμφωνα με δήλωση της Turkish Aerospace Industries (TAI), που κατασκευάζει το Anka, στις 13 Μαϊου. Τα drones θα κατασκευαστούν σε μια εγκατάσταση που θα φτιαχτεί σύντομα στο Καζακστάν, δήλωσε η TAI.

Συμπαραγωγή με Καζακστάν

Η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την κρατική εταιρεία Kazakhstan Engineering για τη μεταφορά τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και των επισκευών. Η συμφωνία θα κάνει το Καζακστάν την πρώτη βάση παραγωγής Anka εκτός Τουρκίας. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Anka πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Δεκέμβριο του 2010. Μια συμφωνία μαζικής παραγωγής για την ένοπλη έκδοση του drone, Anka-S, υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2013 και μπήκε στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2017.

Το drone μπορεί να εκτελέσει μια σειρά αποστολών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, επιτήρησης, αναγνώρισης, αναμετάδοσης επικοινωνίας και παρακολούθησης. Μπορεί να εξοπλιστεί με όπλα όπως ο εκτοξευτής πυραύλων Smart Micro Munition και ο κατευθυνόμενος πυραύλος Cirit, με ικανότητα να καταστρέφει στόχους όπως ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, στρατιωτικά καταφύγια και επίγειους σταθμούς ραντάρ.

Και εντάσεις μεταξύ κρατών

Εν τω μεταξύ, μια άλλη συμφωνία για την Κεντρική Ασία φαίνεται να έχει προκαλέσει μια πολιτική αναταραχή μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και δύο αντίπαλων τουρκικών δημοκρατιών. Τον Απρίλιο, αξιωματούχοι στο Κιργιστάν εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με αναφορές ότι το γειτονικό Τατζικιστάν μπορεί να αγόρασε το TB2 Bayraktar, ένδειξη μιας αυξανόμενης «κούρσας εξοπλισμών» που εκτυλίσσεται μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κιργιστάν, Jeenbek Kulubayev, είπε στους νομοθέτες στις 27 Απριλίου ότι η κυβέρνηση είχε παρακαλέσει την Άγκυρα να είναι «προσεκτική» στην πώληση «φονικών» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Τατζικιστάν, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στα σύνορα. Αξιωματούχος της τουρκικής εταιρείας Baykar αρνήθηκε να σχολιάσει την πώληση στο Τατζικιστάν. Ανεξάρτητη πηγή του κλάδου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αλλά δεν διευκρίνισε τους όρους της.

Καμία δημοσίευση για προβολή