…Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί: Κολοσσιαία επένδυση της Intel στην Γερμανία για την κατασκευή τσιπ

Μια τεράστια επένδυση στην Ευρώπη, τη μερίδα του λέοντος της οποίας θα απορροφήσει η Γερμανία, ανακοίνωσε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ για ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα στον κόσμο, η Intel.

Ο αμερικανικός κολοσσός, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, αποκάλυψε ότι προτίθεται να επενδύσει ποσό 88 δισ. δολαρίων σε έξι χώρες της Ευρώπης. Το πρώτο κομμάτι του επενδυτικού σχεδίου αφορά σε 33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 θα επενδυθούν στη Γερμανία, με στόχο την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιπ ημιαγωγών, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Επενδύσεις και σε άλλες χώρες

Αποκαλύπτοντας το πρώτο κομμάτι του δεκαετούς σχεδίου της Intel, o CEO της εταιρείας, Πατ Γκέλσινγκερ δεν αναφέρθηκε στα κίνητρα και τα οφέλη που παρέχει η Γερμανία στην επιχείρηση προκειμένου να ενθαρρύνει την επένδυση, ωστόσο είπε ότι θα κατασκευαστούν δύο εργοστάσια στο Μαγδεμβούργο, τα οποία θα δημιουργήσουν 7.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, 3.000 μόνιμες θέσεις εργασία και δεκάδες χιλιάδες άλλες θέσεις μέσω συνεργασιών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα χρήματα του επενδυτικού σχεδίου, τα 12 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση στην Ιρλανδία, άλλα 4,5 δισ. προορίζονται σε εργοστάσιο συναρμολόγησης και πακεταρίσματος στην Ιταλία, για την Γαλλία υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία μονάδας έρευνας και ανάπτυξης, προσφέροντας περίοπου 1.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και υπάρχει σχεδιασμός και για επέκταση των εργαστηρίων της εταιρείας στην Πολωνία, αλλά και για συνεργασία με Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης.

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν

Η ανακοίνωση της Intel έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά την πρωτοβουλία της Κομισιόν να ενθαρρύνει την κατασκευή τσιπ στην ΕΕ, προτείνοντας νέους κανόνες που θα χαλαρώσουν τη νομοθεσία της κάθε χώρας για την κατασκευή εργοστασίων και επιδιώκει να κινητοποιήσει επιπλέον κονδύλια 17 δισ. δολαρίων από το δημόσιο και τους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη στα τσιπ που προκάλεσε η πανδημία έχει κινητοποιήσει τις εταιρείες του κλάδου να επενδύσουν στην κατασκευή νέων μονάδων, οι οποίες, μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα κατασκευής πολύ εξελιγμένων τσιπ, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Η Intel προφανώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κίνητρα που η κάθε χώρα της δίνει για να εγκαταστήσει εκεί τις δραστηριότητές της, ωστόσο, παράλληλα, επιδιώκει να «απλώσει» το κατασκευαστικό κομμάτι των τσιπ και έξω από την Ασία, τόσο για λόγους αξιοποίησης της εγχώριας αγοράς (όπως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες), όσο και για λόγους αύξησης της παραγωγής και μεγαλύτερης ασφάλειας. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, μάλιστα, ανέφερε ότι η Κομισιόν συζητά και με άλλους κατασκευαστές τσιπ και ότι ελπίζει σύντομα να έχει εξίσου καλά νέα.

Καμία δημοσίευση για προβολή