Και τώρα… ΝΑΤΟ: Μετά την G7 οι ηγέτες της συμμαχίας συζητούν στις Βρυξέλλες για κλίμα, Ρωσία και Κίνα, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στο παρασκήνιο

Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Στόλτενμπεργκ, με «βαριά» ατζέντα

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη και οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν ήδη έτοιμη βαλίτσα για τις Βρυξέλλες όπου αρχίζει σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Γιατί, όμως, είναι κρίσιμη; Πέραν του ότι ο «ατλαντιστής» Τζο Μπάιντεν παίρνει τη θέση του «σκεπτικιστή» Ντόναλντ Τραμπ, ο γ.γ. της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «ζωτικής σημασίας» Σύνοδο, καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο της ατζέντας 2030, στην οποία ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.

Κίνα και Ρωσία στο προσκήνιο

Κεντρικά ζητήματα στη Σύνοδο θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, με τον Στόλτενμπεργκ να υπογραμμίζει ότι «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας». «Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ παραδέχθηκε πως «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Οι ΗΠΑ θέλουν το ΝΑΤΟ να στηρίξει την σκληρή γραμμή της Ουάσινγκτον προς το Πεκίνο, κάτι που συνέβη εν μέρει στους G7, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα η συμμαχία δεν θα δεχθεί να αποκαλέσει την Κίνα «εχθρό», αλλά «συστημική πρόκληση», επισημαίνοντας τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Ρωσία, αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος επιχειρήσεων και οργάνισμών στη Δύση. Διπλωμάτες λένε ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Το τετ-α-τετ Μπάιντεν-Ερντογάν

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στα… παρασκήνια της Συνόδου, όπου οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της συμμαχίας αναμένεται να παράξουν μείζονα πολιτικά αποτελέσματα. Στην κορυφή των συναντήσεων βρίσκεται το πρώτο τετ-α-τετ Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ τους.

Στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι, προφανώς, η ρήξη, κάτι που το γνωρίζει και η Άγκυρα, ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ακόμα πού θα μπουν οι «κόκκινες γραμμές» για τις δύο χώρες, δεδομένου ότι οι διαφορές τους είναι και πολλές και αγεφύρωτες. Ο Ερντογάν ξέρει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει με τον Μπάιντεν τη σχέση που είχε με τον Τραμπ, ωστόσο, έχει χαρτιά ακόμα να ρίξει στο τραπέζι, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει περισσότερο να θέσει μια ατζέντα διαπραγματεύσεων, παρά τελεσίγραφα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Όπως σημειώνει και το economico.gr, από τη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί εν πολλοίς και το κλίμα στο τετ-α-τετ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του δύο ισχυρά όπλα: τη διεθνή νομιμότητα, την οποία η Τουρκία παραβιάζει κατά κόρον και τη «θετική ατζέντα» Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, η οποία, ωστόσο, χρειάζεται και τη στήριξη της Ελλάδας για να υλοποιηθεί.

Η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, αναγνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα -τα περισσότερα εσωτερικά- και σίγουρα δεν θα θελήσει να φανεί ότι υπαναχωρεί των θέσεων της Άγκυρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στον Ερντογάν ότι κλειδί για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Καμία δημοσίευση για προβολή