Και, ξαφνικά, ήλθε η «flurona»: Η ταυτόχρονη μόλυνση από κοροναϊό και γρίπη που τρομάζει τους επιστήμονες

Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα που προκαλεί η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, τώρα μια νέα απειλή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες της υγείας.

Ο λόγος για την «flurona», δηλαδή, την ταυτόχρονη μόλυνση ενός ατόμου από κοροναϊό και ιό της γρίπης. Τα πρώτα κρούσματα αυτής της ταυτόχρονης νόσησης εντοπίστηκαν στο Ισραήλ σε δύο νεαρές εγκύους, ωστόσο, πλέον κρούσματα της «flurona» εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του πλανήτη, θέτοντας τις υγειονομικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.

Οι φόβοι των ειδικών

Από νωρίς το φθινόπωρο του 2021 οι επιστήμονες εξέφραζαν ανησυχία για «δίδυμη επιδημία» γρίπης και κοροναϊού και καλούσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν και κατά της γρίπης. Ωστόσο, με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, λόγω της Όμικρον, πλέον υπάρχουν και ασθενείς που έχουν προσβληθεί ταυτόχρονα και από τους δύο ιούς.

Για την ώρα, κρούσματα «flurona» έχουν εντοπιστεί στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες και την Ουγγαρία. Η ταυτόχρονη μόλυνση ενός ατόμου από κοροναϊό και γρίπη δεν είναι κάτι καινούργιο: ήδη από το 2020 είχαν καταγραφεί τέτοια περιστατικά στις ΗΠΑ, καθώς οι ιοί προσβάλλουν ταυτόχρονα το αναπνευστικό σύστημα.

Η γρίπη επιστρέφει

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ πέρσι, λόγω των αυστηρών λοκντάουν, τα κρούσματα γρίπης ήταν αρκετά περιορισμένα, φέτος που τα πράγματα είναι πιο «χαλαρά», ο ιός έχει επιστρέψει επιθετικός σε πολλές χώρες και ταυτόχρονα με την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού απειλούν να συντρίψουν τα ήδη ταλαιπωρημένα συστήματα υγείας.

Ταυτόχρονα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τη «flurona», ώστε να κριθεί το μέγεθος της επικινδυνότητάς της. Ωστόσο, οι πρώτες παρατηρήσεις αναφέρουν ότι άτομα εμβολιασμένα κατά του κοροναϊού και κατά της γρίπης κινδυνεύουν λιγότερο από επιπλοκές λόγω της ταυτόχρονης μόλυνσής τους.

Δύσκολη η ανίχνευση

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το τεστ για κοροναϊό και το τεστ για γρίπη διαφέρουν, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο ένα άτομο που έχει μολυνθεί ταυτόχρονα και από τους δύο ιούς να διαπιστωθεί ότι έχει «flurona», καθώς θα χρειαστεί να εξετάστεί ειδικά και για τα δύο παθογόνα, κάτι δύσκολο δεδομένων και των συνθηκών.

Ο μηχανισμός μετάδοσης και τα συμπτώματα της γρίπης και του κοροναϊού είναι παρόμοια, καθώς και τα δύο παθογόνα προκαλούν πυρετό, βήχα, «μπούκωμα», πονόλαιμο, κλπ. Η σοβαρότητα της νόσησης εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου, ωστόσο οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Καμία δημοσίευση για προβολή