Κακά μαντάτα για τον Ερντογάν από τον οίκο αξιολόγησης S&P Ratings -Τον “καίει” ο γαμπρός!

    Νωρίς άρχισαν τα κακά μαντάτα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη του, καθώς ο οίκος αξιολόγησης S&P Ratings τον επικρίνει για την υπουργοποίηση του γαμπρού του.

    Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι θα παρακολουθεί στενά τη γειτονική χώρα, στην οποία η η εξουσία γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική όπως χαρακτηριστικά λέει στην ανάλυσή της. Υπενθυμίζεται ότι η S&P Ratings αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας με “BB-“, χαμηλότερα σε σχέση με τις Moody’s και Fitch μετά την υποβάθμιση του Μαΐου, αλλά ένας από τους αναλυτές της, ο Frank Gill, είπε στο Reuters πως οι πολιτικές αλλαγές στη χώρα την κρατούν στο επίκεντρο της προσοχής.

    “Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά είναι προφανές πως η λήψη αποφάσεων γίνεται ολοένα πιο συγκεντρωτική”, δήλωσε ο Gill μετά το διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊρακ, στη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο. “Όταν οι θεσμοί λειτουργούν στα κράτη, έχεις μια ισχυρή δημόσια διοίκηση η οποία μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, τεχνικές αποφάσεις που συχνά λαμβάνουν χώρα σε μη πολιτικό επίπεδο”, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πια στην Τουρκία, είπε.

    Αρνητικό «outlook»

    Η S&P Ratings, η οποία έχει ορίσει αρνητικό “outlook” για τις αξιολογήσεις της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα, έχει προειδοποιήσει ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες πιέσεις στις αγορές της.

    Ο Gill αναρωτιέται εάν η κυβέρνηση θα αρχίσει να διοχετεύει επιπλέον κεφάλαια στην οικονομία προκειμένου να αντιμετωπίζει το αναμενόμενο πλήγμα από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Εάν το κάνει, ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα τα επίπεδα χρέους.

    “Εάν σκεφτείτε ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο παρελθόν αυτό μετριαζόταν κυρίως από την εξωτερική μόχλευση των τραπεζών, φαίνεται πως ο τελευταίος κλάδος που μπορεί να διατηρήσει την άνοδο της ανάπτυξης είναι ο δημόσιος τομέας, που σημαίνει περισσότερη εξωτερική μόχλευση (χρέος). Αλλά δεν ξέρουμε εάν αυτό θα συμβεί”

    Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή