Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ποιες περιφέρειες τέθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης

Με κυβερνητική απόφαση κηρύσσεται γενική αργία παντού την Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» που από τη Δευτέρα σαρώνει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε καθεστώς ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας τίθενται την Τρίτη η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, οι Σποράδες και η Κρήτη λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών, από την κακοκαιρία «Ελπίς». Λίγο αργότερα, η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε ότι στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και τα Δωδεκάνησα.

Τι σημαίνει η γενική αργία

Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, εκτός των υπηρεσιών ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, των δημόσιων δομών υγείας και υπηρεσιών που κρίνονται αναγκαίες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας βάσει της κρίσης του προϊσταμένου κάθε οργανικής μονάδας.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, καθώς και επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Έκκληση Στυλιανίδη

Κατά τη βραδινή ενημέρωση της Δευτέρας για την κατάσταση στη χώρα, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις του κράτους, της τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραμείνουν σε εγρήγορση όλο το βράδυ και θα παρεμβαίνουν όπου χρειαστεί. Απηύθυνε επίσης έκκληση να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις, καθώς όπως τόνισε εμφατικά είναι μια δύσκολη νύχτα, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αποφυγή απώλειες ζωής.

Όσον αφορά στους «παγιδευμένους» της Αττικής Οδού, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μερικός απεγκλωβισμός, στο “Δαχτυλίδι” στην Κηφισίας και στη οδό Πεντέλης». Οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται οδηγούνται σε έξι σημεία, όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους καθοδηγούν σε λεωφορεία, ενώ έχει εξασφαλιστεί η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία, οπού και θα λάβουν όποια ιατρική ή άλλου είδους βοήθεια που μπορεί να χρειαστούν.

Ο κ. Στυλιανίδης επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην Αττική Οδό για τον εγκλωβισμό και την πρωτοφανή ταλαιπωρία των οδηγών στον αυτοκινητόδρομο και ζήτησε «συγγνώμη» από την πλευρά της πολιτείας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σημειώνεται ότι προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περιοχές του κέντρου αλλά και στα βόρεια προάστια καταγράφηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ βυθίσεις τάσης σημειώθηκαν στα νότια. Το βράδυ της Δευτέρας συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο Δίκτυο στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Ραφήνας, Ν.Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη καθώς και σε τμήματα της Κηφισιάς, Ν. Ηρακλείου και Ψυχικού και Γραμματικού, Διονύσου, Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Βριλησσίων και Χαλανδρίου.

Στην Εύβοια, όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών, έγινε πυρετώδης προσπάθεια να αποκατασταθούν τις ζημιές στο δίκτυο σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο και το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ άρχισε τις εργασίες για την αποκατάσταση βλάβης και σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί τα περίχωρα της πόλης της Κω.

Καμία δημοσίευση για προβολή