Καλά νέα για τα εμβόλια mRNA: Μακρόχρονη ασπίδα ανοσίας μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna – Πόσο διαρκεί η προστασία – Τι αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύει το Nature

Pfizer γενόσημο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την «ασπίδα ανοσίας» που δημιουργούν τα εμβόλια mRNA – τα εμβόλια όπως εκείνα της Pfizer/BioNTech και Moderna – προκύπτουν από αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Nature.

Aσπίδα ανοσίας ακόμη και για μια ζωή

Με βάση την έρευνα, τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA προκαλούν ανθεκτική ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό που είναι πιθανό να προσφέρει προστασία κατά του κορονοϊού για μεγάλο χρονικό διάστημα –ενδεχομένως για δύο χρόνια ή ακόμη και για μια ολόκληρη ζωή.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης έρχονται σε προστεθούν σε άλλα, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια mRNA ίσως να μην χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Προϋπόθεση γι αυτό είναι ο ιός και τα παραλλαγμένα στελέχη του να μην εξελιχθούν πολύ περισσότερο από τις τωρινές μορφές τους – κάτι που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί.

Με βάση την ίδια έρευνα, όσοι επίσης είχαν αναρρώσει από Covid πριν εμβολιαστούν, είναι πιθανό να μην χρειαστούν ούτε εκείνοι ενισχυτικές δόσεις ακόμη και αν εμφανιστεί κάποια σημαντική παραλλαγή του ιού.

«Είναι καλό σημάδι το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία που χτίζεται από αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο Αλί Ελεμπέντι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σέιντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και παρουσιάζεται και από τους New York Times.

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Johnson & Johnson, αλλά ο δρ. Ελεμπέντι εκτιμά πως η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εν λόγω σκεύασμα θα είναι λιγότερο ισχυρή σε βάθος χρόνου σε σχέση με εκείνη που επιφέρουν τα εμβόλια mRNA.

Ισχυρά τα “κύτταρα μνήμης Β”

Τον προηγούμενο μήνα, ο δρ. Ελεμπέντι και η ομάδα του παρατήρησαν ότι σε όσους είχαν περάσει Covid, τα ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό παρέμειναν στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση. Επιπλέον, μελέτη άλλης ομάδας ειδικών έδειξε ότι τα λεγόμενα «κύτταρα μνήμης Β» εξακολουθούσαν να ωριμάζουν και να ισχυροποιούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες προχώρησαν στην υπόθεση ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, ίσως και για μια ολόκληρη ζωή, σε άτομα που μολύνθηκαν και ύστερα εμβολιάστηκαν. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν ο εμβολιασμός μπορεί από μόνος του (δηλ. χωρίς να έχει προϋπάρξει νόσηση) να επιτύχει μια τόσο μακροχρόνια επίδραση.

Μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό, μια εξειδικευμένη δομή που ονομάζεται βλαστικό κέντρο, σχηματίζεται στους λεμφαδένες.

Πως λειτουργεί το “βλαστικό κέντρο”

Πρόκειται μια «ελίτ» κατηγορία με διάφορα είδη Β κυττάρων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία τους και όσο περισσότερο καιρό λειτουργούν μέσα στον οργανισμό αυτά τα κύτταρα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που ίσως εμφανιστούν.

Μετά από μόλυνση με τον κορονοϊό, το βλαστικό κέντρο σχηματίζεται μέσα στους πνεύμονες. Μετά τον εμβολιασμό όμως, η «εκπαίδευση» των κυττάρων λαμβάνει χώρα σε λεμφαδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και είναι πιο προσβάσιμοι στους ερευνητές.

Η ομάδα του δρ. Ελεμπέντι βρήκε ότι 15 εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου, το βλαστικό κέντρο ήταν ακόμη πολύ ενεργό και στους 14 συμμετέχοντες στην έρευνα, και πως ο αριθμός των κυττάρων μνήμης που αναγνώριζαν τον κορονοϊό, δεν είχε μειωθεί.

«Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές συνεχίζονταν για περίπου τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό είναι ένα πάρα, πάρα πολύ καλό σημάδι», δήλωσε ο δρ. Ελεμπέντι. Τα βλαστικά κέντρα φτάνουν στην κορύφωση της λειτουργίας τους μία ή δύο εβδομάδες μετά την ανοσοποίηση και στη συνέχεια φθίνουν.

«Συνήθως, μετά από τέσσερις με έξι εβδομάδες, δεν έχει μείνει κάτι», δήλωσε ο Ντέπτα Μπατατσάρια, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Όμως, τα βλαστικά κέντρα που διαμορφώνονται από τα εμβόλιο mRNA εξακολουθούν να λειτουργούν, για μήνες, και δεν παρατηρείται μεγάλη μείωση στους περισσότερους ανθρώπους».

Ποιοι μπορεί να χρειαστούν ενισχυτική δόση

Ο δρ. Μπατατσάρια σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα από όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με την ανθεκτικότητα της λειτουργίας των βλαστικών κέντρων, βασίζονται σε έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει τι ισχύει για τους ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων θα προστατεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ενάντια στα ήδη υπάρχοντα παραλλαγμένα στελέχη. Ωστόσο, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνοι που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ίσως χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Αντίθετα, όσοι νόσησαν από Covid και αργότερα εμβολιάστηκαν ίσως να μην τις χρειαστούν καθόλου.

Το ακριβές διάστημα που θα ισχύει η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια mRNA είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παραλλαγμένα στελέχη που να επηρεάζουν την ανοσοποίηση, η ανοσία θα μπορούσε θεωρητικά να κρατήσει για μια ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά είναι σαφές πως ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή