Καλά τα νέα για τους καταναλωτές, αλλά όχι εδώ…. Τι συμβαίνει στον κόσμο

*Καλά νέα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότερες δείχνουν ανοδικές τάσεις, με εξαιρέσεις όπως η Ελλάδα, που παραμένει δέσμια των πολιτικών εξελίξεων. Η αβεβαιότητα δεν είναι σύμμαχος του εμπορίου και εντός συνόρων, εκτός από τις ευρωεκλογές, έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο της μεγάλης πολυεθνικής τράπεζας UBS, σήμερα είναι μια μέρα που επικεντρώνεται στον καταναλωτή. Οι μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο μέσος ευρωπαίος καταναλωτής (εκτός και από τους Έλληνες και τους Ιταλούς, φυσικά) έχει πολλούς λόγους για να είναι χαρούμενος. Οι αγορές εργασίας είναι ισχυρές. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι φυσιολογικός. Υπάρχουν κατά τόπους προβλήματα, σε κάποια κράτη -μέλη (όπως οι ταραχές στη Γαλλία που αποθαρρύνουν το εμπόριο), αλλά οι αριθμοί δείχνουν μία αναπτυξιακή τάση.

*Την ίδια ώρα, έρχονται και τα στοιχεία των προσωπικών εσόδων και καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο μέσος  Αμερικανός καταναλωτής είναι ευτυχισμένος. Τα δεδομένα εισοδήματος είναι ενδιαφέροντα. Το ποσοστό της Εργασίας εντός της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να αυξάνεται, αλλά τα χθεσινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, υποδηλώνουν ότι το μερίδιο κέρδους της οικονομίας μειώνεται. Ούτε η ισχυρή αμερικανική Οικονομία μπορεί να αποφύγει το βάρος των πολιτικών εξελίξεων και των σκανδάλων που ακολουθούν την κυβέρνηση Τραμπ.

*Στους μεγάλους της Ασίας, η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν. Οι τομείς της οικονομίας που ήταν πιο εκτεθειμένοι στο ασιατικό εμπόριο οδήγησαν στην ανάκαμψη, επιβεβαιώνοντας τις ευρύτερες ανοδικές τάσεις στην περιοχή. Καθώς οι εμπορικές εντάσεις υποχωρούν, οι εταιρείες είναι πιο πιθανό να επενδύσουν. Οι επενδυτικές δαπάνες είναι σημαντικές για την άνοδο των εξαγωγών και η Ιαπωνία παραμένει εξαγωγικός “βασιλιάς” ειδικά σε τομείς βαριάς βιομηχανίας και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

*Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη θάρρους έχει επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επενδυτικές δαπάνες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η μπερδεμένη στάση του κοινοβουλίου απέναντι στο Brexit. Έμπειροι αναλυτές από την Γηραιά Αλβιώνα εκτιμούν ότι οι επενδύσεις θα  παραμείνουν αδύναμες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Το διαρκώς κουραστικό διαζύγιο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου καθυστερεί τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει σήμερα στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά όχι την πολιτική δήλωση. Οι προσδοκίες να περάσει είναι χαμηλές.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή