«Καλάθι του νοικοκυριού»: Συγκράτηση και μείωση τιμών, αλλά και ένταση ανταγωνισμού για  τα εκτός «καλαθιού»

Νέα προϊόντα και τρόφιμα για διαβητικούς, εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε, από την περασμένη Τετάρτη, στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής και όπως φαίνεται, συμβάλλει αφενός στη συγκράτηση και τη μείωση τιμών σε βασικά αγαθά και αφετέρου στην τόνωση του ανταγωνισμού ακόμη και για τα προϊόντα εκτός «καλαθιού».

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, μπαίνοντας στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας αυτής, από το σύνολο 816 προϊόντων που μπήκαν στο «καλάθι», στα 186 (ποσοστό 22%) η τιμή μειώθηκε, στα 555 (ποσοστό 69%) η τιμή παραμένει σταθερή και μόλις σε 75 (ποσοστό 9%) η τιμή αυξήθηκε, ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτό αφορά  μόνο σε νωπά προϊόντα, λόγω συγκυρίας. Γενικά οι τιμές αυτή την εβδομάδα είναι καλύτερες από την προηγούμενη.

Το συνολικό κόστος του «καλαθιού»

Το συνολικό κόστος του «καλαθιού» είναι αισθητά μειωμένο στις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τη μεγαλύτερη μείωση να φτάνει στο 11,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα του ΙΝΚΑ έδειξε πως όποιος επιλέγει να αγοράσει προϊόντα από το καλάθι γλιτώνει 12% την εβδομάδα, ενώ  4 στους 10 καταναλωτές έχουν ήδη αγοράσει προϊόντα από το καλάθι.

-Παράλληλα -όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης– προετοιμάζεται και θα είναι έτοιμη σε περίπου δέκα μέρες διεύρυνση του καλαθιού με περίπου 15 προϊόντα για διαβητικούς και γενικότερα για συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας και αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα.

-Επιπλέον, μελετάται η δυνατότητα για εορταστικό καλάθι.

-Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις μειώσεις τιμών που σημειώνονται στο καλάθι σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι μετά την εφαρμογή της νέας πρωτοβουλίας, δουλεύει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός και στα υπόλοιπα προϊόντα.

-Σε ό,τι αφορά τα αντικλεπτικά που βάζουν στις βρεφικές τροφές κάποιες αλυσίδες, σημειώνεται αφενός ότι δεν είναι ο κανόνας και αφετέρου ότι είναι κάτι που γίνεται σε όλη την Ευρώπη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή