Κάλεσμα Βάιντμαν στις τράπεζες να δώσουν τη μάχη κατά του Libra της Facebook

Ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν τη μάχη κατά εναλλακτικών τύπου Libra της Facebook, δημιουργώντας ταχύτερα και φθηνότερα συστήματα μεταβίβασης χρημάτων  σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη η ΕΚΤ να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της ψηφιακού νομίσματος.

“Δεν είμαι υπέρ της λογικής να αναζητούμε πάντα λύσεις από ένα ή περισσότερα κράτη”, σημείωσε ο Βάιντμαν, σε συνέντευξη του στη γερμανική Handelsblatt, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. “Σε μια οικονομία της αγοράς, αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων να αναπτύσσουν προϊόντα τα οποία να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών”.

Ο Βάιντμαν, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank, έχει επισημάνει πολλές φορές τον κίνδυνο από ψηφιακά νομίσματα που θα ελέγχονται από φορείς του ιδιωτικού τομέα, με τα σχόλιά του να αντανακλούν τις ανησυχίες πολλών αξιωματούχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ σχετικά με το Libra, το οποίο σχεδιάζεται ως ψηφιακό token που θα βασίζεται σε σειρά ισχυρών εθνικών ή  (ευρώ) νομισμάτων.

Προβληματισμό για την ανάγκη ή μη δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν εκφράσει τόσο η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο απερχόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου Μαρκ Κάρνεϊ