«Καλοδεχούμενη», κατά τον Πολ Τόμσεν, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

«Καλοδεχούμενη», κατά τον Πολ Τόμσεν, θα ήταν η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ προσέθεσε σχετικά πως «η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες-μέλη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι οι περικοπές στις συντάξεις (που ακυρώθηκαν) και το αφορολόγητο όριο είναι σημαντικές, όχι όμως για να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι σίγουρος πως η χώρα θα πετύχει.

Εξήγησε, δε, ότι κατά την άποψη του ΔΝΤ, είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα βοηθούσαν για να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, η οποία τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε, αλλά τόνισε ότι κάποια μέτρα δεν ήταν φιλικά προς την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα του Ταμείου στις τράπεζες και έτσι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των συζητήσεων. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά «κόκκινα δάνεια», ενώ τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται πολύ στον αναβαλλόμενο φόρο.

Εκτίμησε ότι δεν είναι σωστή μια στρατηγική, με βάση την οποία οι τράπεζες προσπαθούν για πολλά χρόνια σταδιακά να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, για να συμπληρώσει ότι «δεν έχει ιδέα» για τις συζητήσεις που γίνονται με τις ρυθμιστικές αρχές.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ