Καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης του… χρόνου βλέπει ο ΟΟΣΑ: Άσχημα τα νέα για την ανεργία

Ένα ευχάριστο νέο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,9% το 2019, και ένα δυσάρεστο, ότι η ανεργία θα κλείσει και φέτος πάνω από το 20%, μας φέρνει ο ΟΟΣΑ

“Αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους”

Όπως μεταδίδουν σχετικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του οργανισμού για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών – μελών του που δίδεται στη δημοσιότητα σήμερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2% φέτος και στο 2,3% το 2019, από 1,3% το 2017.

Μοχλός ανάπτυξης οι εξαγωγές

Αυτό, όπως αναφέρεται, θα επιτευχθεί με μοχλό τις εξαγωγές, που έχουν ενισχυθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης.

Παράλληλα όμως, η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η μείωση του ποσοστού της ανεργίας σε κάτω από το 20% το 2019. Αυτή η πρόβλεψη είναι σαφώς συντηρητικότερη από εκείνην που έχουν διατυπώσει κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί αρμόδιοι, για υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το όριο του 20% ήδη από την χρονιά την οποία διανύουμε. Όπως για παράδειγμα η τέως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ή η πρόεδρος και διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Υψηλά τα πλεονάσματα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ είχε ανακοινώσει προ μηνός (και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου) την αναλυτική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία (OECD Economic Surveys, Greece 2018) με την οποία εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τους στόχους της αναφορικά με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος και κατά το 2019 (3,5% του ΑΕΠ).

Σημειώνεταο μάλιστα, ότι ο ΟΟΣΑ ιδικότερα, προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 4% του ΑΕΠ φέτος και το 3,6% το 2019.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε τη μείωσή του στο 172,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 168,3% το 2019, τονίζοντας τη θέση του για την ανάγκη μίας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ώστε να τεθεί αυτό σε σταθερή πτωτική τροχιά.

Με δυο λόγια

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δείχνει να βελτιώνεται, όπως δείχνουν οι προβλέψεις για ΑΕΠ και εξαγωγές, το πρόβλημα όμως της ανεργίας, πρόβλημα και οικονομικό και κοινωνικό, παραμένει οξύ.

Καμία δημοσίευση για προβολή