Στουρνάρας: ”Εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες παροχές φέτος”

Στουρνάρας: Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας

Άνθρακας ο “θησαυρός” των παροχών λένε γνώστες των εξελίξεων που βλέπουν τα νέα
στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και δεν βλέπουν περιθώρια ελαφρύνσεων.

Από χθες η Ευρώπη έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της, ενώ από τη μέρα των εξαγγελιών Τσίπρα, είναι πολλά τα στελέχη του ευρωμηχανισμού που έχουν επισημάνει την ανάγκη παραμονής της χώρας σε σταθερή πορεία. Αν και από τις Βρυξέλλες, κρατούν χαμηλούς τόνους ενόψει των ευρωεκλογών, στο εσωτερικό ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για νέες ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση. Όπως είπε «τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος».

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 1,9% το 2019, έναντι 2,3% που βλέπει η κυβέρνηση. Πρόβλεψη που σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα δεν υπάρχει λόγος να αναθεωρηθεί. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,043 δις ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 1,461 δις ευρώ.

Δηλαδή 339 εκατ. λιγότερο από πέρυσι την ίδια περίοδο που ήταν στα 1,8 δις ευρώ. Αν αυτό επαληθευτεί τότε όπως επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές. «Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει
δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει
δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον
Προϋπολογισμό του 2019».

[more]

Σημαντικό θεωρείται ότι ακόμα και αν οι παροχές πετύχουν τον πολιτικό στόχο τους στο
εσωτερικό, δημιουργούν πρόβλημα στη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Οι δηλώσεις Στουρνάρα, ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες δηλώσεις Ευρωπαίων
αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες, αναλύσεις έμπειρων αναλυτών στον διεθνή Τύπο,
όπως και της τοποθέτησης που είχε κάνει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για το ελληνικό μεταμνημόνιο, Πίτερ Ντόλμαν, στις 9 Μαίου, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Στουρνάρα, δεν είναι απλώς ότι δεν βγαίνει υπερπλεόνασμα που να δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, αλλά αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας. Όπως δήλωσε, «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Διοικητή της ΤτΕ, δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση που χτίζει ένα αφήγημα καλού οικονομικού κλίματος. Όμως το ισχυρότερο πλήγμα σε αυτό το αφήγημα ήρθε εχθές από τις Βρυξέλλες, που μέχρι προσφάτως στήριξαν άμεσα στην ελληνική ανάκαμψη και έμμεσα την κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «Αν είχα ένα ευρώ κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προβληματισμό ή στεναχώρια θα είχα μαζέψει λεφτά να πάω στη Σαντορίνη 10 μέρες και αν είχα ένα ευρώ κάθε φορά που γινόταν αναπαραγωγή αυτής της ανησυχίας θα πήγαινα ένα χρόνο στις Μπαχάμες».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ποντάρει στη βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ελαφρύνσεων ενόψει της κάλπης της 26 Μαΐου. Τα μέτρα του 2020, τα οποία είναι το
αντικείμενο της διεθνούς πλέον κριτικής, αφορούν την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εθνικές εκλογές.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή