Bundesbank: Αφου βγάζετε υψηλά πλεονάσματα, γιατί να βιαστούμε να ρυθμίσουμε το χρέος ;

«H Ελλάδα βγάζει υψηλά πλεονάσματα, έτσι δεν είναι λοιπόν επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», εκτιμά η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank)  στην τακτική έκθεσή της.

Και αυτό γιατί , όπως σημειώνει η Bundesbank,  τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ είναι εύλογα. Θα επιτευχθούν το 2018 και το 2019 και μπορούν να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο μακροπρόθεσμα, δηλαδή πέραν της περιόδου για την οποία έχουν συμφωνηθεί.

Αποτελεσματική η λιτότητα

Κατά την έκθεση, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σήμερα  είναι αποτελεσματικά και συνεπώς δίνουν άνετα το σημερινό υπέρ – πλεόνασμα.  Η χώρα μπορεί να συνεχίσει να έχει το ίδιο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για μεγαλύτερο διάστημα (από το συμφωνηθέν).

Συνεπώς η Ελλάδα μπορεί να βγάζει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές . Έτσι, παροτρύνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μη βιάζονται να βρουν άμεσα λύση για τα χρέος.

Πως βγήκε το πλεόνασμα

Μέχρι σήμερα αναφέρει (με δικές της  διπλωματικές διατυπώσεις) η έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας  που αφορούν στο  πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί σημαντικά (το 2017 ήταν 4%, ενώ ο στόχος ήταν 1,75% του ΑΕΠ). Σε αυτό έχουν συμβάλει «προσωρινοί παράγοντες» –δηλαδή οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και  σκληρά μέτρα λιτότητας –  καθώς και χαμηλότερες του προβλεπόμενου κρατικές επενδυτικές δαπάνες.

Τώρα χρειάζεται ανάπτυξη

Οι χρηματοδοτήσεις όμως τελειώνουν. Και για  να μπορεί όμως η χώρα να έχει μακροπρόθεσμα τα ίδια δημοσιονομικά αποτελέσματα ( και να είναι έτσι σε θέση να πληρώνει κανονικά δόσεις και τόκους) θα χρειαστεί μια  αναπτυξιακή διαδικασία με γρηγορότερους ρυθμούς, η οποία θα επιτρέψει σταδιακά και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Το άμεσο ζήτημα

Ωστόσο, το άμεσο ζήτημα που αντιμετωπίζει τόσο η χώρα όσο και οι δανειστές της, είναι η έξοδος από τη σημερινή προστασία. Από το τέλος του Αυγούστου του 2018, επισημαίνει η έκθεση,  η Ελλάδα θα εξαρτάται και πάλι από την χρηματοδότηση των χρηματαγορών.  «Πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να έχουν πειστεί για την φερεγγυότητα και την βούλησή της να πληρώσει».

Επειδή αυτό, «μερικές φορές δεν θεωρείται βέβαιο», σημειώνει η έκθεση, κρίνεται αναγκαία μια επιπλέον προστασία , για ένα μεταβατικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος.

Τα δύο σενάρια

Η Bundesbank, αναγνωρίζει την ανάγκη αυτή και αναφέρεται στα δύο σενάρια στα οποία πρέπει να αποφασίσουν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Και αναφέρεται στα δύο σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι:

1.    Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσονται υπέρ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτή θα μπορούσε κατ’ αρχήν να χορηγηθεί  “μετά την ολοκλήρωση του κύκλου λήψης των αποφάσεων και με την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων”.

2.   Αντιθέτως, “η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι στοχεύει μεταξύ άλλων στην δημιουργία ενός αποθεματικού ασφαλείας ρευστού με πόρους από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Με αυτό, διευκρινίζεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί προσωρινά χωρίς να προσφύγει στις αγορές”.

“Όχι υπερβολές…”

Όποιο όμως και από τα δύο σενάρια επιλεγεί,  η Bundesbank  εκτιμά ότι μια υπερβολική («εκτεταμένη») προστασία της ελληνικής οικονομίας κατά την έξοδό της στις αγορές, είναι πιθανό να οδηγήσει σε εσωτερική χαλάρωση και «σε απώλεια της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η χώρα.

Με δυό λόγια

Τους καλομάθαμε στα υψηλά πλεονάσματα, και τους βάλαμε σε ιδέες. Και οι ιδέες της Bundesbank ακούγονται ψηλά…

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή