Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολύ χαμηλό» κίνδυνο για ύφεση λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

ΕΚΤ:

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολύ χαμηλό» κίνδυνο ύφεσης δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης -όχι μόνο αυτές με δημοσιονομικό πλεόνασμα- να βοηθήσουν να τονωθεί η οικονομία του μπλοκ.

Οι δηλώσεις του ντε Γκίντος έγιναν ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η γερμανική, απέφυγε οριακά την ύφεση το τρίτο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη της Ευρώπης παραμένει «χαμηλότερη της δυνητικής», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να «δώσει ιδιαίτερη προσοχή» στην κατάσταση αυτή. Είπε ότι οι αρχές χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης» εάν δεν ληφθούν μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο όρος αυτός συνιστά υπεραπλούστευση λόγω των διαφορών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρώπης.

Ο ντε Γκίντος επανέλαβε επίσης τα πρόσφατα αιτήματα προς τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, υποστηρίζοντας επίσης ότι απαιτείται μια «συνολική» δημοσιονομική στάση.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

«Τώρα η γραμμή μας είναι λίγο ή πολύ ότι οι χώρες που έχουν περιθώριο θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και ό,τι οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να συνεχίσουν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα», δήλωσε. «Νομίζω ότι αυτή η στάση, η λογική στάση, λαμβάνοντας υπόψιν τους κανόνες που έχουμε τώρα, δεν επαρκεί», δήλωσε, υπαινισσόμενος την ανάγκη για ένα πιο ολοκληρωμένο, πανευρωπαϊκό σχέδιο.

Είπε επεσήμανε ότι κατά την άποψή του η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να διευρύνουν την «εργαλειοθήκη» τους υπό την έννοια του να κάνουν περισσότερα απ’ όσο συνήθως προβλέπει η συμβατική νομισματική πολιτική.

Δήλωσε επίσης ότι η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόσφατη στήριξη που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Ο ίδιος μάλιστα απέρριψε την ιδέα ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η αναιμική ανάπτυξη. «Κεντρικοί τραπεζίτες, δεν είμαστε παντοδύναμοι. Δεν έχουμε τη φιλοσοφική λίθο. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή