«Κάν’ το όπως η Κύπρος…» – Η κυβέρνηση κατηγορείται για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις και ακατανόητη αδιαφορία στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολλά δις. Συγκλονιστικές μαρτυρίες (video)

Την ώρα που η Κύπρος προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην έρευνα, εντοπισμό και στις προετοιμασίες εξόρυξης υδρογοναθράκων στα θαλάσσια οικόπεδά της, συνεργαζόμενη με διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς του κλάδου, η Ελληνική κυβέρνηση έχει παγώσει ή καθυστερεί ανεπίτρεπτα τις αντίστοιχες έρευνες.

Τα όσα κατήγγειλε σήμερα (04/03)  στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. καθηγητής Γιάννης Μανιάτης (τ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου) είναι θλιβερό δείγμα πως αυτή χώρα χάνει ευκαιρίες «βλέποντας τα τρένα να περνούν»…

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ οι έρευνες υδρογονανθράκων, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia αποτελούν τα τρία πανίσχυρα όπλα της Ελλάδας για να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακατανόητη αδιαφορία, διώχνοντας τους επενδυτές και χάνοντας την ευκαιρία να προκύψουν έσοδα δισεκατομμυρίων, τα οποία θα στήριζαν άμεσα και αποτελεσματικά το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης:

Διαθέτουμε 3 πανίσχυρα διπλωματικά όπλα

«’Όταν το φθινόπωρο 2014 η τότε κυβέρνηση παρουσίασε στον Λευκό Οίκο, στη σύμβουλο ενέργειας του Προέδρου Ομπάμα, τις έρευνες υδρογονανθράκων, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia (Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική), για πρώτη φορά έγιναν συνείδηση στις ΗΠΑ, αλλά και τους άλλους συμμάχους μας, τα τρία πανίσχυρα ενεργειακά – διπλωματικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση και να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.»

Τεράστιες καθυστερήσεις στη κύρωση ερευνών.

«Οι επενδυτές της αγοράς υδρογονανθράκων έχουν κεφάλαια για τις κοστοβόρες εξορύξεις, όμως δεν προχωρούν αν δεν έχουν ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής στήριξης από την κυβέρνηση της χώρας που διαθέτει τα κοιτάσματα. Τραγικό να υπάρχουν τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση και κύρωση των ερευνών.
Στις έρευνές μας είχαμε ως συνεργάτες τη μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία ερευνών, τη νορβηγική PGS, καθώς και το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP, σύμβουλο και της κυπριακής κυβέρνησης.»

Διαθέτουμε 20 Πατραϊκούς.

«Είναι ακατανόητο, μια μνημονιακή κυβέρνηση όπως αυτή του Α. Τσίπρα, με τις τόσες περικοπές συντάξεων, να δείχνει αδιαφορία, ακόμα και υπονόμευση αυτής της προοδευτικής πατριωτικής προσπάθειας. Μόνο από το κοίτασμα στον Πατραϊκό, θα δοθούν 4,5-5 δις € για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον 20 Πατραϊκούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νόμο μας για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (προβλέπει την αποταμίευση από τα έσοδα των γεωτρήσεων ποσοστού για τη συνταξιοδότηση των επόμενων γενεών)»
»Εάν είχαν κυρωθεί οι συμβάσεις για τα οικόπεδα Ν-ΝΔ της Κρήτης στους ενεργειακούς κολοσσούς Exxon Mobil – Total, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Τουρκία ασφαλώς δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει τα οικόπεδα 15 και 20 της ελληνικής ΑΟΖ, Ν-ΝΑ της Κρήτης.»

ΔΕΙΤΕ τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις Μανιάτη στο ΣΚΑΪ

 

Από το newsroom του economico.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή