Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι προκαλεί το ψήσιμο των τροφίμων!

    Ποιος να το φανταζόταν ότι το ψήσιμο και το βράσιμο των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει κάτι τόσο σοβαρό…στο περιβάλλον!

    Κι όμως, το ψήσιμο και το βράσιμο των τροφίμων προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό έδειξε νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Association for the Advancement of Science (AAAS), που γίνεται στην Washington.

    Ειδικότερα φάνηκε ότι το μαγείρεμα προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση εντός του σπιτιού ανάλογη με εκείνη, που παρατηρείται σε ορισμένες από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.

    Το ψήσιμο και το βράσιμο του κρέατος και των λαχανικών ανεβάζουν τα επίπεδα των μικροσωματιδίων του αέρα μέχρι και 13 φορές στα επίπεδα που καταγράφονται στους πιο βρώμικους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου. Ακόμη και ψήνοντας ψωμί στην τοστιέρα προκαλούμε ατμοσφαιρική ρύπανση, που ξεπερνά τα επίπεδα ασφάλειας, που θέτουν οι υγειονομικές αρχές.

    Ενώ οι επιπτώσεις τους είναι βραχύβιες, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούν τα καμένα φαγητά, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνουν οι συσκευές μαγειρέματος με γκάζι και τα σταγονίδια του καυτού λαδιού, που πετάγονται σε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως.

    Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια πρωτοποριακή μελέτη, που για πρώτη φορά εντόπισε την πλήρη έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ένα συμβατικό σπίτι.

    [more]

    Τα είδη μαγειρέματος, καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας, όπως το αποσμητικό, μεταξύ άλλων, εκπέμπουν όλα τα μικροσκοπικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, ακόμη και προβλήματα ψυχικής υγείας.

    Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5s, συμβάλλουν σε περίπου 30.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Ωστόσο, ενώ η ρύπανση στους δρόμους των πόλεων και σε πολλούς χώρους εργασίας ρυθμίζεται αυστηρά, η ατμοσφαιρική ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους τείνει να αγνοείται.

    Η Dr Marina Vance, χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Boulder στο Κολοράντο, συνέβαλε στη δημιουργία ενός σπιτιού στο Τέξας, για τη μελέτη του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, οι επιστήμονες πέρασαν μια μέρα μαγειρικής, φτιάχνοντας ένα δείπνο για τη γιορτή των Ευχαριστιών, καθώς και άλλα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους αγγλικού πρωινού και ενός κινέζικου γεύματος με τηγανητά λαχανικά.

    Χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη διάταξη εξοπλισμού, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα των ρυπογόνων ουσιών, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών και η γαλοπούλα σιγοψήνονταν στον φούρνο. Για πάνω από οκτώ ώρες, τα επίπεδα των μικροσωματιδίων PM2.5 ήταν πάνω από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για σχεδόν μία ώρα.

    “Αυτό συγκρίνεται με μια πολύ μολυσμένη πόλη”, είπε η Dr Vance.

    “Είναι γνωστό ότι το μαγείρεμα εκπέμπει μικροσωματίδια και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αλλά τα τεράστια επίπεδα, στα οποία έφτασαν σε αυτή τη μελέτη, μας εξέπληξαν”.

    Οι ερευνητές μέτρησαν, επίσης, υψηλά επίπεδα εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων, που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς, προκαλώντας σοβαρές μολύνσεις.

    Σαφώς και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μαγειρεύουμε στα σπίτια μας, αλλά υπάρχουν κάποια μέτρα, που μπορούμε να λάβουμε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή μας σε αυτά τα σωματίδια, λένε οι επιστήμονες. Όπως, για παράδειγμα, να ανοίγουμε τον απορροφητήρα την ώρα της μαγειρικής και να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουζίνα και όχι κουζίνα με αέριο – στις φλόγες από τις συσκευές αυτές τα μικροσωματίδια “κάνουν πάρτυ”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Healthmag.gr

    [/more]

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή