Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κανείς δεν θα πειράξει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης»

Ενώ η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού το 2020 από 17,2% το 2019 – που σημαίνει μείωση της απασχόλησης κατά 155 χιλ. άτομα έως το τέλος το 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101 χιλ. και τους αυτοαπασχολούμενους κατά 54 χιλ. – ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μεταβληθούν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αν παραταθεί  ή επανέλθει η υγειονομική κρίση.

Και αυτό, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του σχεδίου, που αντιμετωπίζει μεν αποτελεσματικά τις μέχρι τώρα σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι το μέλλον έχει πολλούς άγνωστους Χ, που θα κρίνουν τόσο το ύψος της ύφεσης όσο και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης – είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Open” – θα παραμείνουν πλήρους απασχόλησης. Όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό». Όπως τόνισε:

  • Πρώτον, καμία απολύτως σύμβαση εργασίας δεν μετατρέπεται, διατηρείται στο ακέραιο η νομική μορφή όλων των συμβάσεων. Διατηρείται πλήρης η απασχόληση, την επαύριο της λήξης της μεταβατικής αυτής, ελπίζουμε, φάσης, επανερχόμαστε στο τυπικό εργασιακό καθεστώς
  • Δεύτερον, δεν υπάρχει μείωση σε ό,τι αφορά την αναλογική εργασία. Οι εργαζόμενοι θα παρέχουν εργασία στο ήμισυ, κατά μέγιστο όριο, της εργασίας τους, αλλά θα αμείβονται κατά βάση με το σύνολο των μισθολογικών τους απολαβών και θα έχουν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

«Σήμερα, είπε, δίδεται μια ευέλικτη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να απασχολήσουν τους εργαζομένους τους ως το ήμισυ του συγκεκριμένου χρόνου απασχόλησης και το υπόλοιπο ήμισυ να τροφοδοτείται από κρατική ενίσχυση»

Όπως είπε ο υπουργός, «αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Ουσιαστικά μια μετάβαση έως το χρόνο κατά τον οποίο θα μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας».

  • «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προφανώς θα έχει μεγάλες συνέπειες σε όλα τα στρώματα και του ελληνικού λαού. Θα υπάρχει ένα κόστος, το οποίο θα είναι και κοινωνικό και οικονομικό», ανέφερε.

Ο υπουργός ζήτησε να δούμε τα δεδομένα από το εξωτερικό, π.χ. την ανεργία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου «γενικά επικρατεί μια πολύ μεγάλη ρευστότητα, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πότε θα εκλείψει η πανδημία στην Ευρώπη. Άρα πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση με αρκετούς αγνώστους».

Ερωτηθείς για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «η πρόβλεψη που κάνουμε εμείς αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, διεθνείς οίκοι και ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι ότι θα ξεπεράσουμε το σκόπελο του 2020 και θα καταφέρουμε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάκαμψη», απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης.

  • Εξάλλου, «όλα τα στοιχεία έως ότου ενέσκηψε η υγειονομική κρίση, ήταν απολύτως θετικά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι εφόσον σταθούμε όρθιοι από τη μεγάλη δίνη, θα έχουμε μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία μας».

Στο ερώτημα αν τα εργασιακά μέτρα είναι προσωρινά ή όχι, έδωσε την εξής απάντηση: «Παρά το γεγονός ότι υφιστάμεθα αυτού του τύπου τη μεγάλη οικονομική βία λόγω της υγειονομικής κρίσης, εμείς δεν έχουμε προβεί, ούτε σε αύξηση φορολογίας, ούτε σε μείωση μισθών και συντάξεων. Άρα, αυτή τη στιγμή η κοινωνία παραμένει στη βάση της όρθια.

Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό, και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να στηρίξουμε κυρίως το κομμάτι της πλήρους εργασίας. Η δική μας στόχευση είναι να βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, έχοντας διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας».