Καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα

Από τις «απαράδεκτες συνθήκες» στο νοσοκομείο Βόλου και το αίτημα επιστροφής στις φυλακές, στο υπόμνημα με το «μανιφέστο» για την ελευθερία των πεποιθήσεων που προστατεύεται από το Σύνταγμα, στους κουκουλοφόρους που υποστηρίζουν το αίτημα αδείας, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέτυχε να βρίσκεται σχεδόν κάθε μέρα στην επικαιρότητα, επιμένοντας στο αίτημά του για χορήγηση αδείας, την ίδια στιγμή που μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου οργανώνουν μέρα παρά μέρα συγκεντρώσεις και «δράσεις», οι οποίες έχουν ως κατάληξη συγκρούσεις με την αστυνομία και κατεστραμμένες περιουσίες αρχής γενομένης από τα Εξάρχεια τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνεχίζοντας με συνθήματα σε εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και καταλήγοντας στην επίθεση σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης.

Το ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη» την Πέμπτη ζήτησε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο Βόλου, λόγω των «απαράδεκτων συνθηκών» που επικρατούν – όπως υποστηρίζει – εκεί. Στη συνέχεια, μέσω της δικηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, κατάθεσε στο δικαστήριο πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αρχικά επισημαίνει ότι και στις 6 άδειες που έχει λάβει μέχρι σήμερα, έχει κάνει ορθή χρήση αυτών.

Ακόμη, αναφέρεται ότι στις αγροτικές φυλακές του Βόλου «τρεις φορές, 3 διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας.

Μάλιστα, σημειώνει ότι κατά την διάρκεια όλων των προηγούμενων αδειών που του χορηγήθηκαν, «τηρήθηκαν ανελλιπώς όλοι οι όροι που τέθηκαν και καμία αντίθετη άποψη δεν διατυπώθηκε από την πλευρά των αρμοδίων για την χορήγηση οργάνων, καθώς επέδειξε τον οφειλόμενο σεβασμό στην άσκηση του δικαιώματος που του αναγνωρίστηκε».

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να κάνει και μαθήματα Δημοκρατίας, αναφέροντας πως «η ελευθερία των πεποιθήσεων και των στοχασμών προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, τόσο ως προς το δικαίωμα της εξωτερίκευσης όσο και ως προς το δικαίωμα της μη εξωτερίκευσης που και τα δυο εναπόκεινται στην βούληση του ατόμου και προστατεύονται ως τέτοια».

Περισσότερα σε λέξεις

Μετά απ’ όλα αυτά και ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι μέσα στην Παρασκευή, αναμένεται το βούλευμα που θα κρίνει οριστικά εάν θα δοθεί ή όχι η άδεια στο Λουκά της 17Ν, μία ομάδα 20 κουκουλοφόρων με βαριοπούλες και σφυριά, πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση σε καταστήματα στην οδό Βαλαωρίτου και τη Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας, πετώντας τρικάκια που υποστήριζαν τη χορήγηση αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας θύμιζαν πεδίο μάχης με την αστυνομία να προχωρά σε 15 προσαγωγές. Οι 12 από τους προσαχθέντες, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τα τρία άτομα που κρατούνται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για τη χθεσινή επίθεση, αλλά επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής τους στη χώρα. Το αποτέλεσμα της «παρέμβασης» αποτυπώνεται στις εικόνες που ακολουθούν:

59931856_854082698271174_8444482835871432704_n

60050405_465271967613649_8323932114714099712_n

59858272_2156754117948359_8503610628433248256_n

59720325_395896541005465_5093920634275102720_n

Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας με τη ΝΔ Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο δημοσιογράφος Μάνος Πιτσιδιανάκης ενώ επί τόπου βρέθηκε και η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν τρικάκια με τα οποία ζητούν την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους.

Αυτή την ώρα επικρατεί εκνευρισμός μεταξύ των καταστηματαρχών που είδαν τις περιουσίες τους να υφίστανται μεγάλες ζημιές, ενώ πανικός επικράτησε και μεταξύ των πολιτών που βρίσκονται στο σημείο, αφού εκείνη την ώρα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Οι άνθρωποι άρχισαν πανικόβλητοι να κατεβάζουν τα ρολά να προστατευθούν και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους, επικράτησε πανικός. Όλα έγιναν μέσα σε 3- 4 λεπτά, λέει ο κ. Πλεύρης.

Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, όπου ομάδες βανδάλων μπορούν να τρομοκρατούν πολίτες και να καταστρέφουν, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ρωτούσαν τουρίστες τι είχε συμβεί. “Τι να εξηγήσεις; Ότι μπορούν να καταστρέφουν ανενόχλητοι;” αναρωτήθηκε. ”Νομίζαμε ότι έπεφταν πυροβολισμοί” λέει άλλη αυτόπτης μάρτυρας.

«Η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική τρομοκρατία«, έγραφαν τα τρικάκια που πέταξαν οι κουκουλοφόροι.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]