Καταιγίδα οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς. Με «ρευστό» 6 δισ. ευρώ ενισχύονται άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας

Τι σημαίνει

 

Στην οικονομική βοήθεια που θα λάβουν, από εδώ και πέρα, οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία δίνει προτεραιότητα το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για “καταιγίδα μέτρων” (πιθανότατα τα τελευταία της πανδημίας) που στοχεύουν στη στήριξη της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση, πέφτει στην αγορά «ρευστό» που υπολογίζεται στα 6,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της χώρας.

  • Το πακέτο εμπεριέχει κρατικά δάνεια (ένα μέρος μη επιστρεπτέο), «κούρεμα» ενοικίων, ενίσχυση εργαζομένων, εγγυημένα τραπεζικά δάνεια, κάλυψη φόρων και εισφορών αλλά και μια σειρά άλλων ενισχύσεων.

Άμεσα μέτρα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με την ταυτόχρονη στήριξη στους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι το έχουν ανάγκη.

Βασική επιδίωξη είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη κλάδων όπως η εστίαση και ο τουρισμός, αλλά και όσων παραμένουν χωρίς δραστηριότητα. Έτσι:

  • Αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 33.000 επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Εντός Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
  • Ο 7ος και τελευταίος κύκλος της Επιστρεπτέας θα δώσει συνολικά κοντά στο 1 δισ. ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται χρήματα.
  • Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το αντίστοιχο πακέτο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης και για άλλες δραστηριότητες όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κ.λπ.
  • Εξελίσσεται το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», συνολικού ύψους 300 εκατ., το οποίο  απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
  • Μέσα στο Μάιο, θα ξεκινήσει και η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού “κουπονιού” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  • Και αυτόν τον μήνα θα υπάρξει ενίσχυση στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, θα διατηρηθεί το γνωστό επίδομα των 534 ευρώ για όσες ημέρες χρειάζεται, το οποίο θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», το οποίο παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο.
  • Περίπου 1 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ των Περιφερειών. Πρόκειται για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και μήνες από τις Περιφέρειες και το μεγαλύτερο μέρος τους θα εκταμιευτεί το προσεχές διάστημα.
  • Δάνεια έως 50.000 ευρώ θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ στο πλαίσιο του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φτάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.

Μείωση φόρων και προκαταβολής φόρου

Παράλληλα, πέρα από τις έκτακτες ενισχύσεις, από φέτος αλλά και του χρόνου τίθενται σε ισχύ σειρά φορολογικών μέτρων, πουανακουφίζουν τις επιχειρήσεις και ενισχύουν τη δυναμική τους. Ειδικότερα:

  • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για το 2021 η προκαταβολή φόρου μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
  • Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22% ( το 2019 ο συντελεστής ήταν στο 29%).

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς με τη μείωση του συντελεστή φόρου αλλά και της προκαταβολής η ελάφρυνση που θα έχει μια μικρή επιχείρηση φθάνει στο 18%.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή