Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την παραίτηση Σάρατζ. Μεταβάλλονται οι ισορροπίες σε βάρος της Τουρκίας

Χθες έγινε γνωστό ότι ο  πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του αλλά θα έχει εποπτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αν τελικώς υπάρξει, η παραίτηση Σάρατζ δεν θα αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά θα εντάσσεται στην προσπάθεια να βρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

Προσπάθεια για την οποία ασκούνται ισχυρές έξωθεν πιέσεις.

Ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας

Επιπρόσθετα, ο Σάρατζ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και από διαδηλωτές που καθημερινά καταγγέλλουν διαφθορά και κακές συνθήκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα η Τρίπολη να έχει κυριολεκτικά βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση.

Αν τελικώς αποχωρίσει  από τον πρωθυπουργικό θώκο, θα αποφορτίσει την πίεση που δέχεται ενώ θα στρώσει και το έδαφος για την οριστική έξοδό του, μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι που μίλησαν στο  Blooberg υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενώσει τις δύο διοικήσεις της χώρας και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Την κίνηση Σάρατζ αναμένεται να χαιρετίσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα διευκολύνει και τα συνομιλίες για επανένωση της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας, που έχει από τα μεγαλύτερα αποθεματικά πετρελαίου στην Αφρική.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ φαίνεται πως δίνει πολιτικό έδαφος στον Αγκίλα Σάλεχ, τον επικεφαλής του κοινοβουλίου, στον οποίο ανήκει και η ενωτική πρωτοβουλία και ο οποίος τώρα ηγείται των πολιτικών συνομιλιών εκ μέρους του ανατολικού στρατοπέδου, αναφέρουν άραβες και δυτικοί διπλωμάτες.

Τέσσερις αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Σάρατζ και οι συνεργάτες του έχουν συζητήσει για το σχέδιό του με Λίβυους και διεθνείς εταίρους.

Αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος του Σάρατζ ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα σχέδια του Λίβυου πρωθυπουργού.

Παραίτηση και διαδηλώσεις και στο ανατολικό μέτωπο

Την παραίτησή της υπέβαλλε άλλωστε την Κυριακή η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, όπου επίσης έχουν ξεσηκωθεί κύμα διαδηλώσεων κατά της διαφοράς, των συνθηκών ζωής αλλά και των εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο αρχηγείο της κυβέρνησης στη Βεγγάζη ενώ στο αλ Μάρτζ, προπύργιο του Χαφτάρ ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, εξέφρασε την μεγάλη της ανησυχία για πληροφορίες πως ένας άμαχος σκοτώθηκε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι αξιωματούχοι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που εισέβαλαν μέσα σε αστυνομικό τμήμα, τραυματίζοντας πέντε άτομα.
Εκπρόσωπος του στρατάρχη Χαφτάρ δήλωσε ότι στηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά δεν θα επιτρέψει να πάρουν το πάνω χέρι σε «τρομοκράτες και η Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Η παραίτηση της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου του Τομπρουκ.

Ανατρέπονται οι σχεδιασμοί Ερντογάν

Γεγονός πάντως παραμένει ότι αν ισχύει η είδηση της παραίτησης, που όλα δείχνουν πως ισχύει, οι τουρκικές επιδιώξεις για κατάληψη της Σύρτης και των πετρελαιοπηγών της, οι οποίες είχαν παγώσει, εάν όχι ακυρωθεί, μετά τον βομβαρδισμό της βάσης Αλ Ουατίγια, τώρα πλέον ανατρέπονται οριστικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή