”Καταπέλτης” ο Στουρνάρας κατά Πολάκη: «Αφήνω την Δικαιοσύνη και τον κόσμο να κρίνουν τις πράξεις»

«Καταπέλτης» για το περιβόητο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, μετά την αποκάλυψη για το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, που έλαβε από την Attica Bank, ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, τόνισε ότι το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη και η καταγραφή της συνομιλίας ήταν αφύσικη και παράνομη.

«Αφήνω την Δικαιοσύνη και τον κόσμο να κρίνουν τις πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε: «Δεν είναι φυσιολογικό να καλείς τον κεντρικό τραπεζίτη και να τον ηχογραφείς. Αυτό παραβίαζε όλα τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, παραβίαζε τον ποινικό Κώδικα και την κοινή λογική. Αλλά είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας».

Η δήλωσή του καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο ίδιος «έχει σαφή ευθύνη και αυτό αναγράφεται στο καταστατικό της Τράπεζας» και ότι κάνει «αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική και η νομοθεσία. Υπάρχει μια επίθεση στους κεντρικούς τραπεζίτες από πολλές πλευρές. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, για να εξασφαλίζουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».