Καταργείται το “τέλος επιτηδεύματος”. Ανάσα για 700.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Καταργείται το

Καταργείται, καθ΄όλες τις ενδείξεις, το “τέλος επιτηδεύματος” μια μνημονιακή επιβάρυνση που αφορά 700.000 ελέυθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Την άμεση (ή σε δύο φάσεις, κατά 50%) κατάργηση αυτού του ετήσιου πρόσθετου φορολογικού βάρους πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε ως ένας κατώτατος φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μικρά ποσά στη δήλωση τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου της περιόδου εκείνης με υπ. Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης, θέσπισε και το ειδικό αυτό φορολογικό μέτρο.

Υπόσχεση Μητσοτάκη από το 2019

Τo «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργησή του εν ευθέτω χρόνο, αποτελούσε μια από τις κύριες φορο-ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019. Μεσολάβησε, όμως η πανδημία, τα κρατικά κονδύλια για τη στήριξη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αποδόθηκαν με τη μορφή άλλων θετικών μέτρων και η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος έμεινε ανεφάρμοστη.

Παρέμεινε, όμως, «ζωντανή» και στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επεξεργάζεται από καιρό την περίπτωση να την ενεργοποιήσει, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν. Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, εξετάζει όλα τα σενάρια σχετικά με την απώλεια των εσόδων που θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία η κατάργηση του τέλους. Τα σχέδια που έχουν τεθεί υπό εξέταση, προβλέπουν είτε την συνολική κατάργησή του από το 2023, είτε την κατάργησή του σε δύο φάσεις 50% το 2023 και 50% το 2024.

Το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε το παράθυρο

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε το παράθυρο της κατάργησης αυτού του μνημονιακού μέτρου με τροπολογία που προβλέπει ότι οι καλλιτέχνες και οι χειροτέχνες δικαιούνται υπό προϋποθέσεις απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024.

  • Η κυβέρνηση πήρε το “πράσινο φως” από την Κομισιόν για την κατάργηση του “έκτακτου” αυτού φόρου, καθώς οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφωνούν ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα.

Τι ισχύει σήμερα για το τέλος επιτηδεύματος

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με δελτίο παροχής,  ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ για τους ενεργούς στην εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μία απόδειξη.

Ειδικότερα, με τον ισχύοντα νόμο προβλέπεται:

Οι επιχειρήσεις, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

14 κατηγορίες φορολογούμενων έχουν ήδη απαλλαγεί από το τέλος

14 ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών έχουν ήδη απαλλαγεί από το 2021 από το τέλος επιτηδεύματος, είναι οι εξής:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία  το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων.

7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 “Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές” και 47.89.10.01 “Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές”.

8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή