Καταρρέει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Τουρκία – Ντόμινο από τη χρεοκοπία της Turk Telekom

«Ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία αναμένεται να προκαλέσει η χρεοκοπία του τουρκικού «γίγαντα» της τηλεφωνίας Turk Telekom. Ο αντίστοιχος ΟΤΕ της γειτονικής χώρας κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της λίρας.

Η Turk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία υπό το βάρος των δανείων της, τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Το ποσό του «ανοίγματος» πρις τις τράπεζες άγγιζε τα 4,7 δισ. δολάρια, με συνέπεια η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.

Η είδηση της χρεοκοπίας μίας τόσο μεγάλης και ιστορικής εταιρείας προκάλεσε πανικό σε μία μεγάλη λίστα εταιρειών, οι οποίες ακολουθούν την ίδια τακτική με την Turk Telekom, καθώς εισπράττουν σε τουρκική λίρα και αποπληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

“Μη επενδύσιμη”
Σχεδόν μη επενδύσιμη έχει καταστεί η Τουρκία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στον απόηχο του μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody’s.

O οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και έξι καλυμμένων ομολογιών τραπεζών, λίγο καιρό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. «Ακροβολισμένη» και η Fitch, η οποία έχοντας θέσει αρνητικό το outlook της γειτονικής χώρας, αναμένεται το Δεκέμβριο να προχωρήσει επίσης σε υποβάθμιση.

Fitch: Ανησυχίες για τις τράπεζες 

Η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος τονίζει ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

Οι κρατικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική πίεση της αξιολόγησης, εάν οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Τουρκίας ενταθούν, αναφέρει ο οίκος.

Κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει υποστήριξη σε ξένο νόμισμα.

Μάλιστα, ο οίκος υπενθυμίζει ότι στις 20 Ιουλίου είχε προβεί στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 24 τουρκικές τράπεζες.

Κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα

Η Fitch εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.

[more]

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.

Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.

Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.Οι προοπτικές τόσο για τη διαρθρωτική όσο και για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αβέβαιες.

Εκροές καταθέσεων

Έτσι, σύμφωνα με τον οίκο, οι τουρκικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κίνδυνο επαναχρηματοδότησης, δεδομένης της εξάρτησής τους από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Επίσης, παρακολουθεί στενά τις εκροές καταθέσεων, μια εξέλιξη αρνητική για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις 17 Αυγούστου, δείχνουν ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν κατά 4% από το τέλος Ιουλίου (σε όρους συναλλάγματος), αλλά αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα, αφήνοντας σε γενικές γραμμές σταθερό το συνολικό επίπεδο καταθέσεων
.
Η υποτίμηση της λίρας θα αποδυναμώσει και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δεδομένης του υψηλού δανεισμού σε ξένο νόμισμα.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή