Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα; διερωτώνται οι Financial Times

Καταστρέφουν τις πολιτισμικές πρωτεύουσες της Ευρώπης οι επενδυτές του Airbnb;, διερωτώνται οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Η άνοδος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει επηρεάσει τις πόλεις της νότιας Ευρώπης και έχει κατηγορηθεί για την αύξηση των τιμών των ακινήτων και την αποδυνάμωση των οικονομιών σε ορισμένες από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου.

Το Airbnb και το Homeaway, όπως σημειώνουν οι Financial Times έφεραν σημαντικές ξένες επενδύσεις σε χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και προσπαθούν να ανακάμψουν. Η Airbnb υποστηρίζει πως δημιούργησε νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους, προσθέτοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί ιδιώτες επένδυσαν σε ιστορικά ακίνητα τα οποία κινδύνευαν με ερείπωση και τα αξιοποίησαν.

Το ρεπορτάζ των Financial Times επικεντρώνεται και στην Αθήνα. Στις αρχές του 2010, όταν χιλιάδες Αθηναίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, πολλοί είδαν το Airbnb ως ευκαιρία για να σώσουν τα σπίτια τους, ενόψει υψηλότερων φόρων, λέει ο Αρης Καλαντίδης καθηγητής στην διαχείριση χώρων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο καθηγητής εδώ και δύο χρόνια παρατηρεί μια αλλαγή: «Διεθνείς επενδυτές μετακόμισαν εδώ και ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους Ελληνες», ενώ υπάρχουν επενδυτές με 100 ή ακόμα και 1.000 ακίνητα στην Αθήνα.

Από την πλευρά του το Airbnb δεν αποδέχεται αυτά τα στοιχεία: «Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης στην Αθήνα με 1.000 καταχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας το 83% των λογαριασμών οικοδεσποτών στην Αθήνα έχει βάλει μόνο ένα διαμέρισμα ή σπίτι στην πλατφόρμα. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις τοπικές ανησυχίες και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τρόπο υπεύθυνο και βιώσιμο, όπως έχουμε κάνει ήδη με πάνω από 500 κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει το Airbnb.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ