Κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός με τρίτη επί τα βελτίω αναθεώρηση για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος θα ενσωματώνει την νέα, τρίτη επί τα βελτίω αναθεώρηση για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης. Οι προοπτικές για το 2021 και το 2022 δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη για εφέτος στο 6,9-7%, που πλησιάζει τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν

Η αύξηση του ΑΕΠ θα καλύψει την ύφεση του 2020 στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, ενώ για το σύνολο του επόμενου χρόνου, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό λίγο πάνω από το 4,5%. Τότε το ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν στο τέλος του 2019.

Οι προβλέψεις για το χρέος και το έλλειμμα

Οι προβλέψεις για το χρέος και το έλλειμμα αναμένονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Το 2021 αναμένται στα 13 δισ. Ευρώ και ως προς το ΑΕΠ πιο κάτω από το 7,7%.

  • Η αναλογία του χρέους – ΑΕΠ αναμένεται στο 197% για το 2021 και το 189,5% για το 2022. Τα φορολογικά έσοδα το 2022 προβλέπονται στα 49,519 δισ. ευρώ, από 45,4 δισ. ευρώ το 2021.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα, αναμένεται να μειωθεί από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του επόμενου χρόνου. Το χρέος, θα αποκλιμακωθεί από το 205,6% του ΑΕΠ, όπου κορυφώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας, κάτω από το 200% φέτος και στο 190% του ΑΕΠ το 2022.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα περιέχει νέους φόρους, αλλά θα επαναλαμβάνει, έστω και με τη μορφή έκτακτων μέτρων, ελαφρύνσεις οι οποίες ισχύουν και φέτος, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν θα λείπουν όμως και μόνιμα μέτρα, όπως ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής του 22% για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι μειωμένες προκαταβολές φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ο μειωμένος ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και οι υπόλοιπες εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Το μόνο που θα λείπει, θα είναι η μείωση στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2022 αφού αποφασίστηκε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Οι έκτακτες παρεμβάσεις

Οι έκτακτες παρεμβάσεις θα φανούν τον Δεκέμβριο και επομένως ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αναμένεται να ενσωματώνει μόνον όσα έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ως εκ τούτου αν τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν καλύτερα από το αναμενόμενο, έως τον τελευταίο μήνα του έτους, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδοθεί η υπέρβαση αυτή, έναντι των στόχων, στους πολίτες, σε ειδικά κοινωνικά στρώματα και ομάδες.

Αν και πηγές του υπουργείου δεν μιλούν για “μέρισμα” λόγω των υψηλών ακόμα ελλειμμάτων, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν μέτρα προς την κατεύθυνση της έκτακτης στήριξης, όπως και ενός εφάπαξ ποσού κοντά στα Χριστούγεννα για παράδειγμα σε υγειονομικούς.

Επίσης, θα περιλαμβάνεται και το πλέγμα ανάσχεσης των ανατιμήσεων με το διπλάσιο για φέτος επίδομα θέρμανσης που θα φτάσει τα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ τον περασμένο χειμώνα,  αλλά και τα μέτρα ύψους 630 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η πρεμιέρα του Ταμείου Ανάκαμψης 

Στο κείμενο του νέου προϋπολογισμού,  θα περιλαμβάνεται και η επίσημη εκκίνηση της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Συγκεκριμένα αναμένεται απορρόφηση 3,2 δισ. ευρώ από τις συνολικές επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. αλλά και τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Μετά από την προχρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης φέτος, από το 2022 η Ελλάδα θα μπει στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και θα πρέπει να αποδείξει,  ότι μπορεί να συμβαδίσει με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα που έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022

Ανεπίσημα,  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022,  αναμένεται να φτάσει το τέλος του επόμενου χρόνου στα 11 δισ. ευρώ,  με σχεδόν 10 δισ. ευρώ να είναι από καθαρά κοινοτικούς πόρους (κονδύλια του παλαιού και του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης) και μόνο 1 – 1,1 δισ. από αμιγώς εθνικούς πόρους.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή