Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας. Ολες οι προϋποθέσεις για την καταβολή του. Πότε θα χορηγηθεί η πρώτη δόση

Στα τέλη  Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος γέννας, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασία θα καταβληθούν τα πρώτα 1.000 ευρώ για τις γέννες από 1η Ιανουαρίου του 2020.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις» εισέρχεται σήμερα προς ψήφιση στη βουλή και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης.

Με το νομοσχέδιο αναμορφώνονται επίσης οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση της πρόνοιας:

Συνδέεται για πρώτη φορά η χορήγηση επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση του παιδιού στο σχολείου. Με τον τρόπο αυτό επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών και της χώρας και προωθούμε τον ρόλο της εκπαίδευσης ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, ορίζεται στα δώδεκα χρόνια για τους πολίτες τρίτων χωρών από τα πέντε που ήταν ως τώρα. Η δωδεκαετία κρίνεται διάστημα ικανό για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη χώρα.
Τέλος, με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο θωρακίζεται η αξιοπρέπεια των δικαιούχων των επιδομάτων με τη θέσπιση ενιαίας μέρας πληρωμής. Ως ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων ορίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα ώστε να διευκολύνεται ο καλύτερος προγραμματισμός των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας καθώς και των αρμόδιων αρχών.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ.
  • Διευκολύνεται επίσης η πρόσβαση των Δήμων της χώρας σε χρηματοδότηση με στόχο τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εξασφαλιστεί θέση για όλες τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Η θέσπιση του επιδόματος γέννησης εντάσσεται στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική δημογραφική τάση.

Στη χώρα μας καταγράφεται συνεχής πτώση του δείκτη γεννήσεων σε επίπεδα κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το γεγονός, αυτό σε συνδυασμό με το ότι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών στις περισσότερες οικογένειες να μην υπερβαίνει τα δυο, και επομένως ο πληθυσμός της χώρας να συρρικνώνεται συνεχώς.

Επιπλέον, η πτώση του δείκτη γεννήσεων συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα, αφού μείωση των γεννήσεων και η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό ενώ οι συνταξιούχοι αυξάνονται.

Με το νομοσχέδιο επέρχονται επίσης αλλαγές στα υπάρχοντα επιδόματα παιδιού και ενοικίου, όπως και στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι μετανάστες χρειάζεται να μένουν νόμιμα επί 12 χρόνια στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν το επίδομα παιδιού και ενοικίου, ενώ θεσπίζεται ως πρόσθετο κριτήριο η υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης

Στόχος είναι η χορήγηση του επιδόματος να είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική. Η πρόσβαση στο επίδομα γίνεται με προϋποθέσεις που αφορούν το εισόδημα και τη διάρκεια της νόμιμης διαμονής στη χώρα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από τις 60.000 ευρώ για μητέρα χωρίς άλλα παιδιά, και φτάνουν τα 100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα. Το εισοδηματικό «ταβάνι» αποκλείει μόλις το 1% του πληθυσμού της χώρας.

Ως προς το κριτήριο διαμονής, το επίδομα χορηγείται εφόσον διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν μία από τις παρακάτω ιδιότητες:

• Του Έλληνα πολίτη
• Του ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς
• Πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας
• Στην περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος προαπαιτεί απόδειξη μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή