Κατέρρευσε ο “Κατρούγκαλος” – Αλλάζουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Πως θα γίνουν οι επιστροφές στους δικαιούχους

Για

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια τους Συμβουλίου Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, κρίσιμες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα του συνόλου των εργαζομένων.

Έτσι, πολλές διατάξεις του Ασφαλιστικού που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπονται, βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου καταρρέουν, και μαζί τους αλλάζουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

  • Κυβερνητικές πηγές θεωρούν την εξέλιξη αυτή αποτέλεσμα της προφανούς προχειρότητας και της  ιδεοληπτικής προσέγγισης με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποοστηρίουν, “οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την δίκαιη κριτική που ασκούσε η ΝΔ για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση. Δικαιώνεται επίσης, λένε,  ο προβληματισμός για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών”.

Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν:

  • ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελευθέρους επαγγελματίες
  •  ο υπολογισμός των 260.000 επικουρικών συντάξεων, παλιών και νέων.
  • η περικοπή επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους που έπαιρναν άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά),
  • το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Περαιτέρω, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των μισθωτών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα Παρασκευή 04/10 με τη δημοσίευση τους και ως εκ τούτου δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

  • Η κυβέρνηση καλείται τώρα να εκπονήσει νέο νόμο πάνω στα «ερείπια» του νόμου Κατρούγκαλου, που «ξηλώθηκε» κατά 90% από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, “οι όποιες επιστροφές χρημάτων προκύψουν στους δικαιούχους θα γίνουν αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι αντοχές της οικονομίας”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκαν τα εξής:

Αναφορικά με τον ΕΦΚΑ

Κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Σχετικά με τους αυτοαπασχολούμενους και του Ελεύθερους Επαγγελματίες

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως,ότι το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

[more]

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική κατά οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι ,ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο.

Για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργαςίας. Ωστόσο, για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες και ως εκ τούτου οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αφορά σε περίπου 260 χιλιάδες συνταξιούχους.

Kατόπιν αυτών για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων

ΤΟ δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ειδικότερα κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ

Kαι εδώ μετά την απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία πρέπει άμεσα να νομοθετήσει.

Για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, και το ανώτερο ποσοστό αναπλήρωσης για 42 έτη εργασίας φτάνει το 46.80%.

Τέλος το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή