Καθοριστική η πολιτική Μητσοτάκη για την επίπτωση των παροχών Τσίπρα στην οικονομία, σημειώνει o Fitch

Η πολιτική της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και οι σχέσεις που θα έχει με τους πιστωτές θα καθορίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από το πρόσφατο πακέτο παροχών Τσίπρα στην οικονομία, όπως σημειώνει ο Fitch.

Πιο αναλυτικά, η Fitch σημειώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται ωστόσο οι προεκλογικές παροχές τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα και οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, θέτουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

Παράλληλα, οι παροχές αυτές αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τη μεσοπρόθεσμη στάση πολιτικής της χώρας. Εάν αυτό το πακέτο μέτρων οδηγήσει σε μια μεταβολή διαρκείας στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές καθώς και από την κατεύθυνση πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Fitch. Πάντως, όπως αναφέρει, η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας καθώς και την εισαγωγή μέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε γενικές γραμμές, ο οίκος σημειώνει πως η αξιολόγηση “ΒΒ-” της Ελλάδας υποστηρίζεται από το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των χωρών με ανάλογη αξιολόγηση, ενώ το προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ευνοϊκό. Ωστόσο το ελληνικό χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η δυναμική της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα παραμένει χαμηλή και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

[more]

Πάντως το υψηλό απόθεμα του ελληνικού χρέους έχει μετριαστεί από παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του, όπως προσθέτει ο οίκος. Το κόστος εξυπηρέτησής του και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το cash buffer είναι σημαντικό.

Αναφορικά με τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει πως εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η δυναμική χρηματοδότησης βελτιώνεται συνεχώς, αλλά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει αδύναμη. Η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξημένες πωλήσεις NPEs, η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιτύχουν τους νέους στόχους για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, χωρίς πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs με έναν ρυθμό που να στηρίζει πλήρως την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρεί η Fitch την επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, η συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής υποστηριζόμενη από μια ομαλή σχέση με τους επίσημους πιστωτές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και ο χαμηλότερος κίνδυνος από τον τραπεζικό κλάδο.

Αντίθετα, στους παράγοντες που μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση της χώρας τοποθετεί τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την απότομη αντιστροφή στην κατεύθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και η επανεμφάνιση ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή