Καθοριστικό ρόλο για το κοινωνικό μέρισμα το αυξημένο κατά 2,31 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα του δεκαμήνου

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο ανήλθε σε 5,75 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον στόχο για τον συγκεκριμένο διάστημα κατά 3,44 δισ. ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα καθορίσουν το κοινωνικό μέρισμα.

Βάσει αυτών των στοιχείων θα καταρτιστεί και η τελική εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ως έκτακτο κοινωνικό μέρισμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι:

  • Τα καθαρά έσοδα του Οκτωβρίου είναι αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
  • Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση κινείται, υπό τα σημερινά δεδομένα, κοντά στα 346 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί το ύψος των αδιάθετων δαπανών του αποθεματικού του προϋπολογισμού ενώ
  • Το παραπάνω ποσό προκύπτει μετά τη διάθεση 68 εκατ. ευρώ για το αυξημένο φετινό επίδομα θέρμανσης και την εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις κατά 5%.

Η σημαντική αύξηση οφείλεται κυρίως στην είσπραξη 1,119 δισ. ευρώ που αφορούν στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί το 2018, και στην είσπραξη 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs, SMPs) τον περασμένο Μάιο, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, από τα στοιχεία για συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανήλθαν στα 47,317 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,024 δισ. ευρώ ή 4,5% έναντι του στόχου, προκύπτει ότι υπήρξε αξιόλογη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 3,934 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 358 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 42,462 δισ. ευρώ και παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ (υστέρηση 336 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων, 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ και 245 εκατ. ευρώ από τις μικρότερες έναντι του στόχου πληρωμές οπλικών συστημάτων), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το ύψος του ποσού αλλά και τους δικαιούχους, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο που ανακοινώθηκαν σήμερα 18/11, αλλά και από το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο έχει ένα αδιάθετο αποθεματικό προκύπτει ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα των 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή