«Κάτι» συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις – Ανησυχία από την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να τις θέσει υπό ένα ιδιαίτερο καθεστώς ελέγχου.

 

Ανησυχία επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να τις θέσει υπό ένα ιδιαίτερο καθεστώς ελέγχου.

Οι έκτακτες κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών συνεχίστηκαν με…μπαράζ «καρατομήσεων» κυρίως στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στη 2η συνεδρίασή του της Τρίτης 29 Ιανουαρίου αποφάσισε να αποστρατεύσει δέκα υποστρατήγους στο Στρατό Ξηράς και τέσσερις υποναυάρχους στο Πολεμικό Ναυτικό. Από χθες πάντως αξιωματικοί άφησαν αιχμές για την αποστρατεία τους θέλοντας να δείξουν ότι με κομματικά κριτήρια τούς έδειξαν τον δρόμο της εξόδου.

Παρατηρητές συνδέουν τις τελευταίες κρίσεις και ανακατατάξεις στα Σώματα, μετά την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη, με την πολιτική ρευστότητα και την προσπάθεια του Μαξίμου να δημιουργήσει συνθήκες «κομματικοποίησης» του στρατεύματος.

Η τοποθέτηση του εν ενεργεία (τη στιγμή εκείνη) αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη θέση του υπουργού Άμυνας θεωρείται ότι «θολώνει αγρίως την απαραίτητη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα πολιτικά παιχνίδια και την απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΔ». Η μεταπήδηση του , λένε κύκλοι που γνωρίζουν το κλίμα στα ανώτερα κλιμάκια του στρατεύματος, από τον ρόλο της φυσικής σε εκείνον της πολιτικής ηγεσίας «τον θέτει de facto αμέσως “απέναντι” από την ιεραρχία, κυρίως ως προς την κρίσιμη παράμετρο της αξιοκρατικής επιλογής προσώπων στις επιτελικές θέσεις των τριών Όπλων».

Ο κ. Αποστολάκης, υποστηρίζεται, «δεν υπηρετεί πλέον ως αξιωματικός την πατρίδα αλλά ως πολιτικός την κυβέρνηση και το κόμμα». Το γεγονός όμως ότι ήταν πριν από λίγες ακόμα ημέρες αρχηγός ΓΕΕΘΑ του επιτρέπει να έχει την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ασκεί, πλέον, ουσιαστικά και τους δύο ρόλους.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του in.gr (ρεπορτάζ Γεώργιος Π. Μαλούχος) στις Ένοπλες Δυνάμεις το κλίμα έχει επιδεινωθεί και αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

«Πρώτον, ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί «χωρίζονται» πλέον με νέο αποκλειστικό κριτήριο σε «ημετέρους» και «μη». Οι επιπτώσεις φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Αμέσως μόλις ο Τσίπρας κατάφερε να ελέγξει την κυβερνητική κρίση, το ΚΥΣΕΑ προχώρησε σε έκτακτες κρίσεις που, όπως εξόφθαλμα εκ του αποτελέσματος προκύπτει, έγιναν με στόχο την απόλυτη υπαγωγή της ηγεσίας στον υπουργό.

Το μεγάλο θύμα υπήρξε ο Στρατός Ξηράς: η αποστρατεία Στεφανή υπήρξε καίριο πλήγμα, απολύτως αναιτιολόγητο με «κανονικά» κριτήρια, κάτι που το γνωρίζουν και, φανερά ή κρυφά, το ομολογούν άπαντες. Συνοδεύθηκε, δε, από την ανάδειξη σε αρχηγό ΓΕΣ ενός αξιωματικού που, αν μη τι άλλο, είναι δεδομένο ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας για την άσκηση τόσο απαιτητικών, εξαντλητικών καθηκόντων.

Δεύτερον, σημαίνει ότι ο κ. Αποστολάκης θα παρεμβαίνει πια ευθέως και στο αμιγώς επιχειρησιακό σκέλος – κάτι που δεν είναι καθόλου παρήγορο όταν αφορά κάποιον ο οποίος επιμένει σε εξωπραγματικές, χωρίς λογική, δηλώσεις στα ελληνοτουρκικά;

Οι έκτακτες κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία ότι επιχειρείται να «αλωθεί» πλήρως το στράτευμα από την κυβέρνηση και το κόμμα, με αποκλειστικό στόχο να χτιστεί ένας συμπαγής προσωποπαγής μηχανισμός από τον κ. Τσίπρα με τη συνδρομή του νέου του «έρωτα» που αναβάθμισε από στρατιωτικό ηγέτη σε πολιτικό προΙστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όσα ο πρωθυπουργός αγνοεί, λένε όσοι τον γνωρίζουν, τα αντιμετωπίζει με δέος, με όλες τις συνέπειες – όπως συνέβη και με τον Βαρουφάκη, που του άφησε εν λευκώ τις τύχες της οικονομίας, το 2015…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή