Κάτι τρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας: Ο Αρχηγός τους χάνει αργά αλλά σταθερά τις εξουσίες του, που πηγαίνουν στο υπ. Άμυνας

    Τη σταδιακή μεταβίβαση εξουσιών της φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στο πολιτικό πρόσωπικό του υπουργείου Άμυνας της χώρας διαπιστώνουν διάφορα ΜΜΕ, επισημαίνοντας δύο νομοθετικές κινήσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση Ερντογάν.

    Αστυνομία και ΜΙΤ

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ahval, κυβερνητικό διάταγμα της 6ης Ιανουαρίου ουσιαστικά ακύρωσε τα ισχύοντα σχετικά με τα κινητά μέσα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Μυστικής Υπηρεσίας, της διαβόητης ΜΙΤ. Το διάταγμα προβλέπει ότι πλέον όπλα και οχήματα του στρατού μπορούν να επιτάσσονται από την αστυνομία ή την ΜΙΤ σε περίπτωση που το υπουργείο Άμυνας κρίνει ότι υπάρχουν συνθήκες που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

    Νέος νόμος

    Παράλληλα, νόμος που εισήχθη προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση αφαιρεί από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη σχετικά με αποστολές του τουρκικού στρατού στο εξωτερικό ή την παρουσία ξένων στρατιωτών στην Τουρκία, αλλά και να αποφασίζει για τη δίωξη στρατηγών ή ανώτερων αξιωματικών που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Πλέον και οι δύο αυτές εξουσίες περνούν στον υπουργό Άμυνας.

    Ο ρόλος του πραξικοπήματος του 2016

    Σημειώνεται ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και εντεύθεν το καθεστώς Ερντογάν αφαιρεί σταδιακά εξουσίες και αρμοδιότητες από τις Ένοπλες Δυνάμεις -που από το 1923 αποτελούν ουσιαστικά ανεξάρτητη αρχή στην Τουρκία- και τις μεταφέρει είτε στον πρόεδρο της χώρας (ο οποίος από το 2018 και μετά μπορεί να δίνει απευθείας εντολές στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αρχηγούς των Σωμάτων) είτε στο υπουργείο Άμυνας της χώρας.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σταδιακά ο Ερντογάν επιδιώκει να αποκτήσει δυνάμεις «Commander-in-Chief», όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να αποτρέψει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι ανώτατος αρχηγός σε περίπτωση πολέμου, καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή