Κατρούγκαλος και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν Δένδια – Τα ελληνοτουρκικά, όμως, διχάζουν την Κουμουνδούρου

Κατρούγκαλος Δένδιας

Η χθεσινοβραδυνή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την σκληρή τοποθέτηση Δένδια ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά ήταν έξω από την συνήθη (πολεμική) αντιπολιτευτική στάση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Λίγη ώρα μετά την on camera σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ACTION 24, δήλωσε καθαρά και χωρίς περιστροφές πως ο Νίκος Δένδιας έπραξε καλώς και ήταν σωστό ότι έθεσε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα βγήκε επίσημη ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου στην ίδια γραμμή, η οποία αναφέρεται σε “επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, στην οποία ορθώς προέβη ο κ. Δένδιας“.

Στην ίδια ανακοίνωση βεβαίως οι – εσωκομματκές – γωνίες λειαίνονται, με την επισήμανση ότι η στάση αυτή του υπουργού Εξωτερικών “δεν γεμίζει το κενό” της ελληνικής διπλωματίας “μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων” και “δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής”.

Παρά ταύτα είναι μία από τις ελάχιστες φορές – εάν όχι και η μοναδική – τον τελευταίο ενάμισι χρόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί επιλογή της κυβέρνησης. Για τους γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα στην Κουμουνδούρου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά η διαχείριση των ελληνοτουρκικών τους επόμενους μήνες.

Τα ελληνοτουρκικά διχάζουν την Κουμουνδούρου

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει, έτσι κι αλλιώς, καλή προσωπική – πολιτική σχέση με τον Νίκο Δένδια και μεταξύ τους υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος για τα εθνικά θέματα. Μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, και κυρίως οι προερχόμενοι από της “Ομπρέλα”, την “Γέφυρα” και την ανανεωτική αριστερά, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την λεγόμενη “πατριωτική στάση” στα ελληνοτουρκικά. Είναι υπέρμαχοι του διαλόγου ακόμη και για θέματα που ξεπερνούν την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, όπως είναι και υπέρμαχοι της προσφυγής στην Χάγη ακόμη και με ρίσκο απώλειας σε κυριαρχικά δικαιώματα.

Η πλευρά αυτή δεν είδε καθόλου καλά χθες ούτε την δήλωση Κατρούγκαλου, ούτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες, υπήρξαν και παρεμβάσεις και πιέσεις για να είναι πιο “ισορροπημένη” η τοποθέτηση του κόμματος, ενώ κάποιοι εκ της αριστερής πτέρυγας  θα προτιμούσαν ακόμη και να καταγγελθεί ο Νίκος Δένδιας διότι, όπως έλεγαν, έσπασε το διπλωματικό πρωτόκολλο και έθεσε ενώπιον του Τύπου και on camera όσα συζήτησε κατ΄ιδίαν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εισηγήσεις δεν αξιολογήθηκαν και δεν συζητήθηκαν καν από τον Αλέξη Τσίπρα και μετά βίας έφθασαν έως τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη. Είναι όμως ενδεικτικές του ζητήματος που πρόκειται να ανοίξει εντός ΣΥΡΙΖΑ εάν τα ελληνοτουρκικά φθάσουν τους επόμενους μήνες σε σημείο που να επιβάλλει ακόμη πιο κρίσιμες επιλογές και αποφάσεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή